Migránsokkal teli raktár égett Firenzénél

A használaton kívüli, volt bútorgyári raktárt évek óta migránsok használták éjszakai menedékül a Firenze közeli Sesto Fiorentinoban, ahol tűz ütött ki szerdán késő este.

A tűzoltók beavatkozása ellenére egy 35 éves szomáliai férfira eszméletlenül találtak rá, füstmérgezéssel kórházba szállították, de már nem tudtak rajta segíteni. Valószínű, hogy a melegedéshez rakott tűztől kapott lángra az épület. A tüzet hajnalra tudták elfojtani a tűzoltók.

A raktárban mintegy nyolcvan afrikai migráns tartózkodott, s amikor kiütött a tűz, kirohantak az épületből. A hideg éjszakában először takarókat kaptak, majd az olasz katasztrófavédelem sátrakat állított fel számukra, ahol az éjszakát eltöltötték, tábori konyhában meleg ételt készítettek számukra.

A migránsokat csütörtökön autóbuszokkal Firenzébe szállították, ahol közülük mintegy ötvenen először a prefektúra előtt ülősztrájkkal követeltek maguknak méltó szálláshelyet, majd eltorlaszolták az egyik utca közlekedését is, feltartóztatván a járműveket. Ezt követően a Palazzo Strozzi-palotához vonultak és elfoglalták ennek belső udvarát. A palota emeleti termeiben Al Weivei kínai ellenzéki művész kiállítása látható, ennek témája a migráció és a menekültek. A kiállításra azonban nem engedték fel őket.

Az afrikai férfiakat a Mozgalom az otthonért elnevezésű olasz csoportosulás tagjai kísérték. Ők készítették a tüntető afrikaiak kezében tartott transzparenseket: az olasz állam ölte meg az áldozatot, adjatok méltó szálláshelyet! – felirattal. Az olasz sajtónak adott nyilatkozataik szerint menedékkérő bevándorlókról van szó, akiknek a hatóságok 2014 óta képtelenek szálláshelyet biztosítani.

Sesto Fiorentino ipari negyedének ezt az üresen álló gyárépületét 2014 óta éjszakai szállásként használják a migránsok és az olasz hajléktalanok is. Tavaly januárban a hatóságok megpróbálták kiüríteni az akkor 150 embert befogadó hangárt, de hajléktalanok hamarosan ismét elfoglalták.

Az afrikaiak beszámolói szerint a meghalt férfi is menedékkérő volt, először kiszaladt a raktárépületből, majd visszament a lángok közé, mivel az épületben hagyta azt a papírt, amellyel felesége is csatlakozhatott volna hozzá Olaszországban.