Erdogan: nincs különbség a fegyveres és a "pénzes" terrorista között

Semmi különbség nincs a kezében fegyvert vagy épp dollárt, eurót tartó terrorista között a célja szempontjából - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő csütörtökön az ankarai elnöki palotában kerületi polgármesterek előtt.

Erdogan elmondta: az Ankarát érő támadásoknak gazdasági vetülete is van, amelynek szintén az a szándéka, hogy térdre kényszerítse és  célkitűzéseitől eltántorítsa Törökországot. A devizaárfolyamokat egyesek fegyverként használják – fogalmazott. Hozzátette: Törökországnak ugyan megvannak a maga problémái, de azok egyike sem magyarázza a devizaárfolyamok ilyen mértékű emelkedését a lírával szemben. A török jegybanknak megvan a lehetősége és a képessége, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket – nyomatékosította.

Amellett, hogy Törökországban idén már két terrortámadás történt, a líra az év eleje óta napról napra újabb történelmi mélypontra került az euróhoz és a dollárhoz képest. Csütörtök délelőtt 10 órakor az eurót 4,17 lírán, míg a dollárt 3,92 lírán jegyezték. A török fizetőeszköz ezután erősödni kezdett, jelenleg egy euró 4,04, egy dollár pedig 3,79 lírát ér.