Nézőpont: Egyre megosztottabb a baloldal

Eddig csak a baloldal volt megosztott, de most már az egyes pártok is kezdenek megosztottá válni bizonyos kérdésekben. Ilyen például a közös miniszterelnök-jelölt személye vagy az előválasztás célja – mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az előválasztási modellek az egyes országokban, például az Egyesült Államokban vagy Franciaországban arra szolgálnak, hogy alkalmas jelölteket versenyeztessenek, és megtalálják a lehető legalkalmasabbat.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Itthon viszont kevésbé alkalmas aspiránsok versengenének egymással a baloldalon, és az sem tisztázott, hogy képviselő-, vagy miniszterelnök-jelölti pozícióért teszik azt. A jelenlegi, széttartó folyamatok jól jelzik, hogy kezd egyre inkább megosztottá válni a baloldal, a tábor és a pártok egyaránt – jelentette ki Fodor Csaba.

Már csak a baloldal maradt

Az elemző kitért a Jobbikra is. Szerinte az ellenzéki párt egyre inkább Vona Gábor és szűk csapatának „egyszemélyes politikai boszorkánykonyhájává” kezd átalakulni. Egyre jobban meghaladja egykori identitását, és nehezebben lehet már definiálni pontosan, hogy a választók szintjén milyen párt is a Jobbik.

Fodor Csaba úgy vélte, az ellenzéki erő arra érzett rá, hogy mivel a Fidesz-KDNP táborát nem tudta megbontani, a néppártosodási stratégia kudarcba fulladt, így maradt a baloldal felé nyitás.

Szerinte a következő időszakban vélhetően tesztelni fogják az együttműködés lehetséges formáit. Szentendrén hamarosan időközi választást tartanak, ahol a baloldal és a Jobbik nem állított jelöltet, hanem beállt egy semleges civil szervezet mögé. Ez is lehet egy modell, vagy egy másik, hogy egy kevésbé ismert jelöltet állítanak egy ismert aspiráns ellen. Egy harmadik, hogy más-más intenzitással kampányolnak a különböző területeken – sorolta.

Az elemző úgy vélte, ha nem is lesz nyíltan kimondott az együttműködés, akkor is valamilyen „hallgatólagos összeborulásra” számítani lehet.