Fenntartható idei állami költségvetést vár a román elnök

Klaus Iohannis román elnök szerdán kijelentette, fenntartható idei állami költségvetést vár az új bukaresti kormánytól, amelynek több feltételt is szabott a büdzsé összeállításához.

Az elnök szerdán Sorin Grindeanu román miniszterelnökkel folytatott megbeszélést. A tárgyalást Iohannis azért kezdeményezte, mert kiderült, hogy a román pénzügyminisztérium első becslései szerint tavaly 14 milliárd lejjel (980 milliárd forint) kevesebb bevétel valósult meg a tervezetthez képest.

EPA/BOGDAN CRISTEL

EPA/BOGDAN CRISTEL

Az új kormány bér- és nyugdíjemelést, valamint adócsökkentést is ígért a választási kampányban, ezért merültek fel kétségek a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatban.

Iohannis közölte: a legfontosabb elvárása az, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 3 százalékát, a védelmi kiadásokra pedig 2 százalékot fordítsanak, Románia ugyanis ennyit vállalt nemzetközi katonai szövetségesei felé.  Hozzátette: a kormánynak nem lesz könnyű feladata teljesíteni ezeket a feltételeket a már meghozott és kilátásba helyezett kiadásnövelő intézkedések mellett.

Romániában tavaly decemberben volt a parlamenti választás, az új kormányt január elején iktatták be. Az idei büdzsé várhatóan január végéig kerül a parlament elé.

Romániában éles politikai vita robbant ki a kormány és az ellenzék között a 2016-os költségvetésről, miután kiderült, hogy a tervezett bevételek elmaradtak a remélt szinttől. A kormányoldal parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.

Az elmúlt bő másfél évben Romániában több lépcsőben összesen öt százalékponttal csökkent az általános áfakulcs, és valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfát. Emellett a társadalombiztosítási járulékokat is csökkentették, miközben a pedagógusok és az orvosok bérét többször emelte a kabinet, akárcsak a nyugdíjakat.

A román gazdaság a szakértők várakozásai szerint 5 százalék körül nőtt tavaly, az idén 3,7-4,1 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.