Akvakertészet - csodás tájképek a víz alatt

A modern akvarisztikai irányzat a lehető legtermészetesebb formában mutatja be a vízinövények és állatok harmonikus együttélését, így hozva közelebb az emberhez a természetet.

Az akvakertészetet Takasi Amano japán mester alkotta meg. Először csak keleten működött, onnan került be Európába és Amerikába. A japán kertek világát hozta be a víz alá, kövek és fák elrendezésével elsőként teremtett olyan világot, ahol a halak, a növények, a kövek, a fák, a talaj, a víz egyszerre van jelen – magyarázta Farkas Balázs a Green Aqua munkatársa az M1 – Kék bolygó című műsorában.

Az apró csapathalak és garnélák miatt a kompozíció arányai gyakran még egy kisebb méretű akváriumban is monumentálisnak hatnak.

Néder Attila, a Green Aqua másik szakembere hozzátette, az akvarisztika komoly művészeti ággá alakult az akvakertészet által. A hobbi azoknál a legnépszerűbb, akik sokat tartózkodnak négy fal között, viszont igénylik a természet közelségét, a zöld növények látványát – magyarázta.

Az ismert akvarisztika és az akvakertészet között a legnagyobb különbség a technikai háttérben rejlik. A biológiai, mechanikai és kémiai szűrésnek köszönhető a kristálytiszta víz, ám ez önmagában még kevés lenne a vízinövények jólétéhez. Ezekben az akváriumokban különféle táptalajokat és szén-dioxidot is alkalmaznak. Az utóbbinak a fotoszintézisben van szerepe: a növények a szén-dioxidot felveszik, majd oxigént állítanak elő.

Az akvakertészt nemcsak a technika, a természet is segíti. Szente Dániel (Green Aqua) szavai szerint hasznos garnélákat és halakat is tesznek az akváriumba: az Amano garnéla például a növényeket tisztítja meg az algától, míg a halak az üveget és a dekorációt takarítják.

Kék bolygó

A garnélák természetük mellett megjelenésükkel is biztosították helyüket az akváriumokban. Az apró, színes rákocskák hosszas tenyésztési folyamatok eredményei. A legszebb mintázatú és színezetű példányoknak versenyeket is rendeznek. A győztesekért komoly összegeket is képesek fizetni a tenyésztők.

Az akvakertész, szó szerint kertész. Az akváriumi növényeket ugyanúgy kell vágni, mint szárazföldi társaikat. A vágásnál keletkezett növényi törmelék egyszerűen a felszínre úszik, majd hálóval könnyedén eltávolítható.

A növények állapota döntő fontosságú lehet egy versenyen. Általában több ezer fotó közül választja ki a hozzáértő zsűri a legjobban sikerült akváriumokat. A magyar Green Aqua csapata a nemzetközi mezőnyben is megállja a helyét.

Az akvakertészet remek példa rá, hogy a modern technika és a művészet milyen különlegesen jó csapatot alkot, ha a természet iránti tisztelettel is kiegészül.