Fidesz-KDNP: még mindig egymást érik a korrupciós ügyek a baloldalon

A Fidesz-KDNP szerint a baloldal minden idők legkorruptabb kormányzását követte el, és még mindig egymást érik az olyan korrupciós ügyek, amelyekben a baloldal érintett.

A kormánypártok nevében Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján három konkrét ügyet említett, az Alstom metrókocsik beszerzését, Hiszékeny Dezső szocialista politikus büntetőperét és az MSZP dunakeszi elnökének korábbi felfüggesztett börtönbüntetését.

Az Alstom metrókocsikról szólva a kereszténydemokrata politikus “nemzetközi méretű szocialista korrupciós ügyről” beszélt. A francia Alstom ugyanis a 4-es metró beruházásával kapcsolatban “magyar szocialista és más baloldali politikusoknak csurgatott százmilliós kenőpénzeket” – fogalmazott, hozzátéve, hogy “a szocialisták akkori kormányfője, Medgyessy Péter már lebukott (…), hiszen ő 600 ezer eurót, tehát majdnem 180 millió forintot tehetett zsebre”. 1,7 millió euró kenőpénzről azonban még mindig nem tudni, hol van – jegyezte meg.

Hollik István kitért Hiszékeny Dezső szocialista politikus büntetőperére is, amely azért zajlik ellene, mert a vád szerint 2013-ban XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. A vesztegetés vádja alól első fokon felmentett Hiszékeny Dezső pere másodfokon hétfőn kezdődött meg a Fővárosi Ítélőtáblán.

A kormánypárti képviselő végül arról beszélt, a napokban kiderült, hogy az MSZP dunakeszi elnökét, Fári Jánost sikkasztásért korábban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre, másik két gazdasági bűncselekmény miatt pedig pénzbüntetésre ítélték.

Hollik István megdöbbentőnek nevezte, hogy egy jogerősen elítélt politikus vezetheti az MSZP dunakeszi szervezetét, akit ráadásul “a megújulás embereként mutatott be az MSZP, miután az előző elnökük adóelkerülés miatt megbukott”.

A KDNP-s politikus összegzése szerint “az MSZP megújulást hazudik, miközben a háttérben minden változatlanul megy tovább”.

Hollik István megkérdezték arról a hírről, miszerint jobbikos irodákat törtek fel a Képviselői Irodaházban. Erre úgy reagált: reméli, feljelentést tesznek az ügyben, ahogyan azt is, hogy nem egy jobbikos belső harc újabb állomásáról van szó.

A politikusokra vonatkozó vagyonosodási vizsgálat LMP-s tervét kérdésre úgy kommentálta: nem tartja indokoltnak a javaslatot, mert Magyarországon ma is Európa egyik legszigorúbb vagyonnyilatkozati szabályozása van érvényben, az LMP-s követelés pedig most is adott lehetőség. A témában kezdeményezett ötpárti egyeztetésen való részvételről még nem döntöttek.