Ausztráliában érzik, hogy a kormány odafigyel a diaszpórára

Az ausztráliai magyarok érzik, hogy a magyar kormány egyre jobban odafigyel a diaszpórára - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár ausztráliai magyar szervezetek képviselőivel folytatott egyeztetéseiről beszámolva az MTI-nek hétfőn.

Az államtitkár kifejtette: Ausztráliában vasárnap fejeződött be az ottani magyarság találkozója, amelynek utolsó napján ökumenikus istentiszteletet és gálaestet tartottak. Az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett eseményt követően, hétfőn az Ausztráliai Magyar Szövetség tisztújító közgyűlését tartották, ahol alkalom nyílt megvitatni az aktuális ügyeket, hiszen bár nemrég rendezték a Diaszpóra Tanács legutóbbi ülését Budapesten, azon csak a küldöttek tudtak részt venni – magyarázta.

Mint mondta, a későbbiekben más magyar szervezetek tagjaival is találkozik, ugyanis Brisbane-be és Melbourne-be is ellátogat.

Potápi Árpád János közölte: az Ausztráliában élő magyarok megköszönték, hogy a magyar kormány egyre nagyobb figyelmet szentel nekik. Ez egyebek mellett abban is megmutatkozik, hogy a most véget ért találkozót anyagilag is támogatták, több magyarországi fellépő utazási költségét fedezték – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: Ausztráliában érzik azt, hogy a magyar kormány egyre jobban odafigyel a diaszpórára. Üdvözölték a Kőrösi Csoma-programot és megosztották az ezzel kapcsolatos meglátásaikat, hogy még hatékonyabbá tehessék azt – közölte. Hozzátette: a helyi magyar szervezetek emellett igyekeznek minél több fiatalt bevonni a tevékenységükbe.

Az államtitkár kitért arra: a nagy földrajzi távolság nem jelent óriási problémát az ausztráliai magyaroknak, folyamatosan tartják a kapcsolatot Magyarországon élő rokonaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel, gyakran hazalátogatnak, többen az év egy részét is rendszeresen itt töltik.