Aki most nem török, már nem is lesz

A török hatóságok megfoszthatják állampolgárságuktól azokat, akiket államellenes bűncselekménnyel gyanúsítanak, és külföldön tartózkodnak. A rendkívüli állapot keretében meghozott legújabb intézkedést péntek késő éjjel hozták nyilvánosságra.

A török parlament – ahol a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) van többségben – kedden szavazta meg a tavaly júliusi puccskísérlet óta hatályban lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását három hónappal. Abban az esetben foszthatnának meg állampolgárságától egy külföldön tartózkodó, államellenes bűncselekménnyel meggyanúsított embert, ha nem tér haza az értesítését követő három hónapon belül. Az állampolgárság megvonásáról a kormány dönt.

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Sedat Suna)

Képünk illusztráció (MTI/EPA/Sedat Suna)

Azok kerülhetnek ilyen helyzetbe, akik ellen eljárást indítanak a júliusi puccskísérletben való részvétel vagy fegyveres szervezet létrehozása gyanújával – írta a dpa hírügynökség. A rendkívüli állapot lehetővé teszi a kormányzást rendeleti úton, és felhatalmazza a török kormányt arra, hogy a törvényhozás megkerülésével léptessen életbe törvényeket, korlátozza vagy akár fel is függessze a polgári és szabadságjogokat. Lehetővé teszi továbbá, hogy a kormány civil szerveződéseket és médiumokat zárasson be, a hatóságok pedig meghosszabbíthassák személyek vádemelés nélküli fogva tartását.

A török kormány a rendkívüli állapot újbóli meghosszabbítását azzal indokolta, hogy több időre van szükség az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmának felszámolásához. A júliusi puccskísérlet megszervezésével Ankara Gülent és hálózatát vádolja, amelyet FETÖ rövidítéssel terrorszervezetként tart számon (Fethullahci Terör Örgütü, Fethullahista Terrorszervezet).

A török hatóságok július óta hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a hadsereg kudarcot vallott puccskísérletével kapcsolatban. A letartóztatások mellett közel 130 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a rendőrség, a katonaság soraiból, az igazságszolgáltatás és a média, valamint az oktatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak Gülennel és mozgalmával.