A szíriai mészáros visszatért, és kávézókban üldögél

Lavdrim Muhaxheri halálhíre hamisnak bizonyult. Korábban arról cikkezett a sajtó, hogy a koszovói dzsihádista életét vesztette Szíriában, ám most élve került elő, sőt Koszovóban, Prizren és Gnjilane városban is látták sétálgatni és kávézókban üldögélni. Az is rejtély, hogy miként tudott hazajutni anélkül, hogy letartóztatták volna, de még nagyobb kérdés, hogy a koszovói hatóságok miért nem tesznek semmit.

Muhaxheri visszatérésről már tavaly novemberben érkeztek jelentések az olasz hatóságokhoz, és az olasz sajtót is megjárta a hír, amely azóta megerősítést nyert: az Abu Abdullah al Kosova néven elhíresült koszovói terrorista visszatért.

L’Espresso decemberi cikkében arról írt, hogy Abu Abdullah al Kosova, ahogy Szíriában nevezték, 400 harcostársával tért vissza Koszovóba a menekülthullámot kihasználva. A Blic, belgrádi napilap orosz forrásokból figyelmeztetett ugyanerre az év elején.

Lavdrim Muhaxheri (Fotó: Puzzlepix/CES)

Lavdrim Muhaxheri (Fotó: Puzzlepix/CES)

A vele együtt újra Koszovóban tevékenykedő csoport több tagját letartóztatták novemberben, mert a gyanú szerint terrortámadást terveztek az Albánia-Izrael barátságos labdarúgó-mérkőzés idejére – írja a belgrádi Blic c. napilap, amely kormányközeli forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a szerb hatóságoknak is tudomásuk van a veszélyes terrorista felbukkanásáról.

“Úgy tudjuk, hogy még csak rejtőzködnie sem kell, szabadon sétálgat a koszovói városokban. Prizren és Gnjilane kávézóiban is látták már” – idézi informátorát a lap. Úgy sejtik, hogy Muhaxheri visszatérésének az ISIS Szíriai gyengüléséhez van köze, és jelenléte nemcsak Koszovó, de az egész kontinens biztonságára is komoly fenyegetést jelent.

Lavdrim Muhaxheri

Az 1987-ben vagy 1989-ben született Muhaxheri korábban még a NATO alkalmazásában is állt. Afganisztánban dolgozott a NATO csapatokkal mielőtt élete dzsihádista fordulatot vett. A koszovói albán fiatalember az ISIS ikonikus alakjává vált Szíriában, több kivégzésnél is jelen volt, szerepel a propaganda videókban is, sőt ő volt az, aki az egyik elhíresült videóban aknavetővel végzett ki valakit. Abu Abdullah al Kosova azért volt nagyon fontos az ISIS számára, mert európai, illetve koszovói harcosként meg tudta szólítani a régió radikális iszlámhoz vonzódó fiataljait.