A szövetségi hatásköröket bővítené a német belügyminiszter

A német szövetségi állam jogkörének jelentős mértékű bővítését szorgalmazta Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapban kedden megjelent írásában annak érdekében, hogy Németország hatékonyan tudja kezelni a terrorizmus, a menekültáradat és az internetes támadások miatti kihívásokat.

A szövetségi állam jelenleg nem képes az olyan országos szintű katasztrófák kezelésére, mint a december 19-i berlini terrortámadás. A nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemhez szükséges kompetenciák széttöredezettek – figyelmeztetett a miniszter.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter. (EPA/Daniel Bockwoldt)

Thomas de Maiziere német belügyminiszter. (EPA/Daniel Bockwoldt)

Homogén szabályokra és jobb koordinációra van szükség, különös tekintettel a “veszélyesnek” minősített személyek megfigyelése terén – hangsúlyozta.

Az újságban vázolt reformelképzelései szerint a belügyminiszter teljes mértékben a szövetségi állam hatáskörébe vonná az alkotmány védelmét. Bővítené továbbá a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) jogkörét is: tervei szerint a BKA kezdeményezhetné például a kitoloncolási őrizet elrendelését.

Jelentősen megerősítené továbbá a szövetségi rendőrség mozgásterét is. Internetes támadások esetén Thomas de Maiziere szerint a jövőben Németországnak aktív ellenlépésekkel és ellentámadásokkal kellene reagálni. A miniszter utalt arra, hogy Németországtól azt várják, vezető szerepet töltsön be. “Ehhez viszont arra van szükség, hogy nálunk, a saját országunkban rend legyen” – fogalmazott.

Azt javasolja, hogy a szövetségi állam jogkörét bővítsék ki az elutasított menedékkérők kitoloncolása terén. A menedékkérelmekre adott elutasító határozatokat így “közvetlenül végre lehetne hajtani”.

A miniszter szövetségi ellenőrzés alatt álló központokat hozna létre, ahol – átvéve a felelősséget az egyes tartományoktól – a kitoloncolásra váró külföldieket gyűjthetnék össze németországi tartózkodásuk utolsó napjai, illetve hetei idejére. “Ezeket a kiutazási központokat – amelyekre egyébként a törvény már ma is lehetőséget ad – a legjobb lenne repülőterek közelében létrehozni” – fejtette ki a miniszter.

Németországban a náci uralom vége óta a rendőrségi és hírszerzési kompetenciákon a szövetségi állam és a 16 szövetségi tartomány közösen osztozik. Anis Amri, a berlini karácsonyi vásáron történt támadás elkövetője éppen a felelősségi körök széttagoltsága miatt csúszhatott ki a német hatóságok kezéből, jóllehet korábban megfigyelés alatt állt, és a potenciálisan veszélyes kategóriába sorolták. Ráadásul a 24 éves tunéziai menedékkérelmét ugyan elutasították, ám szülőhazájába történő kitoloncolása késlekedett amiatt, hogy a tunéziai hatóságok nem küldték el a szükséges dokumentumokat.