Több városban veszélyes a levegő

A szálló por magas koncentrációja miatt három településen veszélyes, hat további településen - köztük Budapesten - egészségtelen a levegő.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) környezet-egészségügyi igazgatóságának térképén vasárnap a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Nyíregyházát, Kazincbarcikát és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Budapest, Esztergom, Eger, Debrecen, Miskolc és Oszlár levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további nyolc települést a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték.

Budapest, 2016. január 28.A budapesti Szabadság híd a reggeli ködben 2016. január 28-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának feloldását, miután január 27-én a szálló por szintje már egy fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket.MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, sűrű köd veszélye miatt hétfőre figyelmeztetést adott ki a fővárosra és Pest megyére, továbbá Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Előrejelzésük szerint hétfő délutántól a Dunántúl északi felén megélénkül, néhol megerősödik a szél. A hét második felében viszont többször lehet erős, viharos a szél.