Már észre sem venni, hogy gluténmentes

A gluténérzékenység kétezer éve jelen van - mondta el a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Arató András elmondta, hogy a lisztérzékenység a bizonyos gabonafélékben – búza, rozs, árpa – megtalálható glutén ellen kialakuló autoimmunitás, amely nem pusztán allergia. A betegség felszívódási zavarral jár, károsíthatja a májat és az idegrendszert, sőt meddőséget is okozhat.

A hajlam a lisztérzékenységre örökletes, ez Magyarországon az emberek 25-30 százalékában megvan. Csupán 1 százalék válik azonban beteggé, vagyis sok múlik a környezeti tényezőkön – hangsúlyozta a szakértő, megjegyezve: aki genetikailag nem hajlamos, annál egyáltalán nem alakulhat ki lisztérzékenység.

Arató András közölte, hogy a betegség nem gyógyítható, gluténmentes diétával ugyanakkor egészséges élet élhető.

Ma már vannak olyan termékek, melyek ízén észre sem vehető, hogy gluténmentesek. Sőt, már-már divat is lett ezeket fogyasztani – - tette hozzá.