Egyre kevésbé befogadó a nyugat-európai lakosság

Kissé elbeszél egymás mellett kvótaügyben a cseh kormány és az államfő, míg Franciaországban konszenzus mutatkozik a menekültügyi szigorításokban. Hollandiában, Belgiumban és Németországban pedig mintha egyre kevésbé lenne befogadó a lakosság.

Elutasítja a migránsok önkéntes befogadását a cseh államfő, mivel – mint indokolta – a befogadással „hátország” alakulna a terrortámadásokhoz. Milos Zeman azt is mondta, ma már szinte senki sem kérdőjelezi meg a migrációs hullám és a terrorizmus közötti összefüggéseket.

A cseh kormány ugyanakkor némileg befogadóbb álláspontot képvisel, mint ismert, keresztény menekülteket fogadtak be, illetve több más kérdésben is rugalmasan állnak a menekültügyekhez.

Azt látni kell azonban, hogy Zeman helyzete elég sajátos – hívta fel a figyelmet az M1 szerda reggeli adásában Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, címzetes egyetemi tanár. Mint rávilágított, ezt az álláspontját már többször hangoztatta és „ennek nyilvánvalóan belpolitikai okai vannak”.

A szakértő szerint a cseh államfő kijelentései, habár van realitásuk, összességében Zeman írói munkássága részének tekinthetők, ami nem feltétlenül kell megegyezzen a kormány politikájával.

Zeman ugyanakkor „nem felelős a kormányzati politika végrehajtásáért, neki nem kell elszámolnia az EU felé sem, míg a kormányzatnak igen” – tette hozzá Kis-Benedek József.

Erősödik a menekültellenesség

Jelentős változások tapasztalhatók a menekültügyekhez való hozzáállásban az utóbbi időben Hollandiában, Franciaországban és Németországban is. Azonban hogy hosszabb távon mi várható, az a közhangulaton kívül attól is függ, hogyan végződnek a választások ezekben az országokban.

Emberek a Vilmos császár-emléktemplom melletti újranyitott berlini karácsonyi vásár közelében, a gázolásos tömeggyilkosság áldozatainak rögtönzött emlékhelyénél 2016. december 22-án. Három nappal korábban a helyszínen tizenkét ember életét vesztette, negyvennyolc megsebesült, amikor egy kamion a vásárlók közé hajtott. (MTI/EPA/Rainer Jensen)

Franciaországban a menekültek szemszögéből vizsgálva szinte teljesen mindegy, hogy a jobboldal vagy a baloldal nyeri a választást, mindenképpen keményebb menekültpolitikát fognak folytatni – mondta Kis-Benedek József.

Németországban és Belgiumban viszont a lakosság hangulatának változása lehet nagy befolyással a menekültpolitikára. Az egyre határozottabb menekültellenesség a robbantásokra, a merényletekre vezethető vissza – tette hozzá a szakértő.