Egy gyerek operáját mutatják be

A 11 éves Alma Deutscher első operájának premierjére készül, a Hamupipőkét csütörtök este mutatják be egy kis bécsi kastélyban.

A Hamupipőke (Cinderella) Alma első nagyoperája. A brit kislány hetek óta Bécsben próbálja művét az énekesekkel és a zenészekkel.

A csodagyereknek tartott Alma nemcsak zenét szerez, de hegedül és zongorázik is. Volt, aki Mozarthoz hasonlította, ám a kislány szerint “unalmas lenne kis Mozartnak lenni, sokkal érdekesebb Almának lenni”.

Alma nem ragaszkodott Hamupipőke eredeti történetéhez: az ő hősnője zenész, mint saját maga. “Nem akartam, hogy Hamupipőke egy helyes lány legyen, aki takarít és tartja a száját. Azt akartam, hogy okos legyen. És zeneszerző” – mondta a kislány a dpa hírügynökségnek.

Az átdolgozott történetben a gonosz mostoha egy operatársulat vezetője, a herceg költő, a mostohanővérek beképzelt primadonnák, akik bonyolult áriákat énekelnek.

Alma édesapja, Guy Deutscher izraeli nyelvész elmesélte, hogy lánya már kétéves korában tökéletesen énekelte a hallott dallamokat.

“Nagyon korán feltűnt, hogy egészen különleges a viszonya a zenéhez” – emlékezett vissza.

Alma négyéves volt, amikor első dallamait szerezte. Apja ekkor Oxfordban tanított. Elkezdett kérdezősködni olyan tanár után, aki a lányát tanította volna.

“Természetesen mindenki kinevetett” – tette hozzá.

Most hetente egyszer, videón keresztül oktatja egy svájci tanár, aki egy száz évvel ezelőtt népszerű olasz módszerrel játékosan vezeti be a zeneszerzés világába. Ezen kívül Jörg Widmann német komponista és klarinétos foglalkozik vele.

A Hamupipőkét rövidebb formában, kamaraoperaként már tavaly bemutatták Izraelben, ám a bécsi premierhez Alma újabb részekkel gazdagította művét és teljes zenekarra hangszerelte át.

A darabot Dominik Am Zehnhoff-Söns német rendező állította színpadra. Alma az énekesekkel dolgozik a próbákon, a zongoránál ül, testvére, Helen lapozza a kottát.

A bemutató egy kis bécsi kastély, a Casino Baumgarten rendezvénytermében lesz csütörtökön.