Boros: a kormány várakozását is felülmúlta a növekedés

Az év legnagyobb horderejű gazdasági döntésének tartja Boros Imre közgazdász, hogy a kormányzat „felismerte és alkalmazta azt”, hogy a magyarországi belső jövedelmek emelkedésének nagyon komoly hatása van a gazdasági növekedésre.

A nagy elemzők visszaesést jósoltak erre az évre hazánkban, miután tudható volt, hogy 2015 végén, 2016 elején nem lesznek uniós források, a konjunktúra pedig nagyon gyenge lesz nyugaton.

Való igaz, hogy az uniós források a korábbi periódus lezárultával kifogytak, újak pedig még nem voltak, ezzel szemben még a kormány várakozását is felülmúlta a növekedés üteme – szögezte le Boros Imre közgazdász a Kossuth Rádió szerda reggeli műsorában.

Hozzátette: ami véleménye szerint tízmillió magyar szempontjából a legfontosabb, az a jövedelmek, a fogyasztás növekedése olyan módon, hogy az nem eladósodásból, nem többlet fogyasztói hitelből történt.

Az ország sem adósodott el, hanem csökkentette az adósságot – fűzte hozzá a közgazdász, aki arról is beszélt: 2010 óta a nagyobb magyar elemzők általában mindent sokkal negatívabbnak látnak év elején, majd év végén többnyire elfelejtenek beszámolni arról, ha valójában tévedtek.