Magyaroknak hálálkodik a földrengés sújtotta olasz város

Karácsonyi örömhírként terjedt el a közép-olaszországi Tolentinóban, hogy a magyar kormány 150 millió forinttal járul hozzá az októberi földrengésben súlyosan megsérült Szent Szív templom helyreállításához. A templomot gondozó Szent Szív társaság perjele, Andrea Carradori korábban levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy segítsen a templom újjáépítésében.

Magyarország segítségével építhetik újra a közép-olaszországi Tolentinóban a Szent Szíve templomot. Az októberi földrengésben súlyosan sérült épület helyreállításához 150 millió forint, vagyis félmillió euró érkezik Magyarországról.

Andrea Carradori, a templomot gondozó Szent Szív társaság laikus tagja, Tolentino egyik zenetanára fordult a magyar miniszterelnökhöz, Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, akinek a segítségét kérte. Azért éppen rá gondolt, mert úgy érezte, Orbán Viktor ma az Európában, aki első helyen védelmezi, oltalmazza a kereszténység hagyományát, a közös európai gyökereket – mondta az M1 olaszországi tudósítója, Sárközy Júlia.

A mintegy húszezer lakosú város polgármestere, Giuseppe Pezzanesi köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar népnek a nagylelkű adományért, hangsúlyozva, hogy a budapesti kormány által felajánlott mintegy 150 millió forintot teljes egészében a Szent Szív templom helyreállítására költik.  “A magyar nép nagylelkű. A magyar nép történelmet írt. Megtöltötte a szívünket ez az adomány, amely városunk ennyire nehéz pillanatában segít bennünket!” – mondta a polgármester.

A templom gerendákkal megerősített homlokzatán látszanak a földrengés okozta károk. A falak mindenhol végigrepedtek, a boltíveket aládúcolták, a padlót törmelék borítja, a latin feliratú márványtáblák és a díszítések darabokban hevernek. A templom melletti sekrestye kétemeletes épülete is csak pár percre látogatható omlásveszély miatt.

A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestranóban Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában segített a budapesti I. kerülettel közösen.