Néhány dinoszaurusz felnőttkorára elveszítette fogát

Egy, a Kína északnyugati területén mintegy 160 millió évvel ezelőtt ért apró dinoszaurusznak más dinoszauruszoknál vagy egyéb prehisztorikus élőlényeknél eddig nem látott, egyedülálló tulajdonsága volt: fogakkal született, amelyeket kifejlett korára elveszített.

A Limusaurus inextricabilis néven ismert élőlény tizenkilenc egyedének maradványait találták meg, némelyik életkora még el sem érte az egy évet, mások 10 év körüliek voltak halálukkor. A leletekből kitűnt, hogy a fiataloknak apró, éles foguk volt, míg a felnőttek fogatlan csőrre tettek szert.

A Hszincsiang tartományban megtalált dinoszauruszok a jelek szerint iszapcsapdába kerülve pusztultak el. A kutatók igen ritkán bukkannak olyan maradványokra, amelyek egy dinoszauruszfaj különféle életkorú egyedeit ölelik fel, ezáltal több anatómiai változásra derítenek fényt.

A Limusaurus könnyű testfelépítésű, két lábon járó őslény volt rövid mellső végtagokkal, és hosszú, karcsú lábakkal. Testének bizonyos részein valószínűleg tollakat is viselt. A legnagyobb egyed majdnem 2 méteres lehetett. A szerzők szerint külleme valószínűleg hosszú farkú emut idézhetett.

Illusztráció - paleontológus. (Fotó: AFP)

Illusztráció – paleontológus. (Fotó: AFP)

Az ilyesféle fogvesztés megfigyelhető néhány ma élő állatnál, többek között a tojásrakó kacsacsőrű emlősnél. A kifejlett Limusaurusoknál gyomorköveket (gasztrolitok) is találtak, a növényevő dinoszauruszok ezek révén zúzták össze a növényi anyagot gyomrukban. A fiataloknál nem lelték nyomukat.

A fogvesztés és a gyomorkövek azt sugallják, hogy a Limusaurus drasztikus táplálkozásbeli változáson esett át fejlődése során: életének kezdetén valószínűleg rovarokkal és apró gerinctelenekkel táplálkozott, majd később a növények felé fordult. A theropoda dinoszauruszok közé tartozott, ebből a csoportból fejlődtek ki a madarak is.

Az elsőként 150 millió éve megjelenő madarak apró, tollas dinoszauruszokból alakultak ki, a legkorábbiaknak még volt foguk. Több tízmillió év során azonban sokuk fogatlan csőrre tett szert. A legutolsó, fogas madár a dinoszauruszokkal együtt tűnt el, mintegy 66 millió éve.

A vizsgálatról a Current Biology folyóirat számolt be.