Több mint 300-an vehetnek részt a Makovecz-programban

Meghaladhatja a háromszázat a Makovecz Imre felsőoktatási együttműködési programban részt vevő hallgatók száma, a pontos részvételi adatok jövő nyárra derülnek ki - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Hegedűs Lorántné és Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselőknek adott írásbeli válaszában.

Rétvári Bence arra a kérdésre, hányan vesznek részt a Makovecz Imre Kárpát-medencei felsőoktatási együttműködési programban, és mit tesznek annak népszerűsítéséért, azt írta: a Makovecz-ösztöndíj “egyfajta Kárpát-medencei Erasmus-ösztöndíjként” az egységes Kárpát-medencei oktatási tér kialakítását kívánja elősegíteni.

A programban határon túli magyarok tanulhatnak Magyarországon vagy más határon túli felsőoktatási intézményben, míg magyarországi diákok határon túli intézményekben folytathatnak tanulmányokat, ösztöndíjjal támogatva – részletezte az államtitkár a parlament honlapján megjelent írásban.

Hozzátette: a Makovecz-ösztöndíj “új lehetőséget nyit” minden, a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló diáknak, hogy “tanulmányai egy részét más nemzetrész egyetemén folytassa, megismerve ezzel az ottani magyarság életét is”.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mint írta, a Makovecz-ösztöndíjban a külhoni felsőoktatási intézmények úgynevezett programgazdaként vesznek részt. A programgazdákkal az Emmi támogatási megállapodást kötött az államháztartási és a határon túli támogatások szabályozásáról szóló jogszabályoknak megfelelően az ösztöndíjhoz szükséges forrás átadásáról, a tervezett forrásokat átutalták. A források felhasználásának határideje jövő év június 30-a, a programban részt vevő külhoni felsőoktatási intézmények ütemezhetik a hallgatók fogadását a 2016-2017-es tanévben.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az intézmények “részbeszámolásra nem kötelezettek”, pontos hallgatói részvételi adatok ennek megfelelően még nincsenek.

Rétvári Bence felidézte: a programba bevont külhoni intézményekkel folyamatosan egyeztetnek a program végrehajtásáról. Ennek során a november 29-én, Budapesten megrendezett Kárpát-medencei felsőoktatási kerekasztal ülésén a Makovecz-ösztöndíjban részt vevő külhoni egyetemek és főiskolák jelezték, hogy várhatóan teljes mértékben felhasználják a rendelkezésükre bocsátott forrásokat.

Az államtitkár ismertette: a külhoni felsőoktatási intézmények egymás között, illetve a magyarországi államilag elismert felsőoktatási intézményekkel alakíthatnak ki intézményközi, részvételről szóló együttműködéseket, azaz fogadhatnak és küldhetnek hallgatókat. A programgazda intézmény és a partnerintézményei a náluk jelentkező hallgatók közül választják ki a küldeni és fogadni kívánt hallgatókat. Így a külhoni egyetemek, főiskolák népszerűsítik saját hallgatóik között a programot, míg a magyarországi felsőoktatási intézményeket a Magyar Rektori Konferencia közreműködésével tájékoztatják, utóbbiakat legutóbb november 29-én az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és december 16-án a Testnevelési Egyetemen tartott fórumon.