Egy iskola felgyújtása miatt ült olasz börtönben a berlini merénylet gyanúsítottja

A tunéziai hatóságok is nyomozást indítottak a hétfői berlini merénylet gyanúsítottjának környezetében, és a 24 éves Anis Amriról sajtóértesülések szerint kiderült, hogy Olaszországban börtönben ült, mert felgyújtott egy iskolát.

A tunéziai származású férfiról Németországban szerda délután jelentették be, hogy gyanúsítottként kezelik a berlini karácsonyi vásárban elkövetett kamionos merénylet ügyében, százezer eurós nyomravezetői díjat is kitűztek rá. Ralf Jäger, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere szerint több német biztonsági szerv közveszélyes, radikális iszlamistaként tartotta számon Amrit.

A tunéziai rádió szerdán arról adott hírt, hogy az ország központi, falusias térségéből származó Anis Amri hét évvel ezelőtt hagyta el hazáját, és illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba. Ott több évre bebörtönözték azzal a váddal, hogy felgyújtott egy iskolát. Németországba – édesapjának beszámolója szerint – tavaly költözött át. Tunéziai biztonsági források szerint Amrinak öt testvére van.

A német rendőrség nemzetközi körözése szerint a 178 centiméter magas, nagyjából 75 kilogramm súlyú Amrinál fegyver lehet, és félő, hogy erőszakot alkalmaz. A német sajtó úgy tudja, hogy elutasított menedékkérőről van szó, akit azért gyanúsítanak a merénylet elkövetésével, mert a tömegbe gázoló kamion vezetőfülkéjéből előkerült az úgynevezett befogadott menedékjogi státusát igazoló papírja.

Jäger azt mondta, hogy Amri 2015 júliusában érkezett Németországba menedékkérőként, és február óta főleg Berlinben tartózkodott. A sajtó szerint kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezetet segítő németországi hálózattal is.

Menedékjogi kérelmét júniusban elutasították, és azért nem tudták hazatoloncolni, mert nem voltak papírjai, a tunéziai hatóságok pedig sokáig vitatták, hogy az észak-afrikai ország állampolgára, és nem akarták pótolni az iratokat. Új útlevele már csak a berlini merénylet után, szerdán érkezett meg a német hatóságokhoz.