Választottunk tíz Demjén-klasszikust

Hetven éve született Demjén Ferenc, a magyar pop- és rocktörténet több klasszikussá vált slágerének szerzője, előadója.

Ma 70 éves Demjén Ferenc, Kossuth-díjas magyar énekes, dalszövegíró és basszusgitáros. A magyar pop- és rockzene egyik legtermékenyebb, legtöbbet idézett szerzője és előadója, aki több nagy sikerű együttesben zenélt, énekelt, valamint szólóban is csúcsra jutott, és számos más előadónak is írt slágereket.

Demjén Ferenc egy győri koncerten, 2015. szeptember 12. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Demjén a hetvenes években lett országos hírű előadó a Bergendy zenekarral, amelynek Latzin Norberttel együtt meghatározó alakja volt. A számot, amivel igazán ismertté váltak, az 1970-es szilveszteri televízióműsorban adhatták elő, tulajdonképpen véletlenül. Hofi Géza humorista műsora ugyanis három perccel rövidebb lett, és a fennmaradó időt kitöltendő, eljátszhatták Mindig ugyanúgy című számukat. A hetvenes években aztán sorra jöttek a sikereik, az egyik legfontosabb daluk a progresszív, rockos elemeket gyors tempójú slágeres dallammal vegyítő Szellemvasút.

Már a szülei is

1946. december 21-én született Diósgyőrben. Szülei bár teljesen más szakmájuk volt, rendszeresen énekeltek. Mérnök édesapja dalárdákban énekelt, hangja erős és érces volt, Ferenc tőle örökölte hangerejét. Édesanyja eredetileg énekesnői pályára készült, ám akkoriban azt nem tartották erkölcsös pályának – olvasható a Wikipédián.

Budapest, 1975. április 30. A Bergendy együttes koncertje a Tabánban. MTI Fotó: Benkő Imre

A slágertermelés úgy tűnik, nem esett a Latzin-Demjén páros nehezére, a maga korában a dallamtapadások egyik fő forrása az Ötödik sebesség című dal lehetett, amelyet a hasonló című rádiósműsor szignáljaként is rendszeresen hallhatott a közönség. Van ebben minden: rock, karakteres vokál, erős basszus, funkyt idéző fúvósok, improvizatív hatású elemek, húzós ritmus, amelyek – Demjén dalaira jellemzően – könnyen befogadható slágerben egyesülnek.

Teljesen más hatású dal az Iskolatáska, amely a Bergendy 1973-as Hétfő című albumán jelent meg. A szerzők Demjén Ferenc és Hajdú Sándor –  egyszerű dallamból sokat tudtak kihozni.

Radicstól a Bergendyhez

1964-ben alapította testvérével, Demjén Istvánnal a Számum együttest, ahonnan 1966-ban a Dogsba léptek át, majd a Liversing tagjai lettek. 1968-ban a Meteor együttesben énekelt, 1969-ben Radics Béla zenekarának, a Sakk-Mattnak lett az énekese. 1970-ben játszott Radics új zenekarában, a Tűzkerékben is. 1970-ben találkozott Bergendy Istvánnal, aki meghívta saját együttesébe. Szövegíróként a Jöjj vissza, vándor című dallal debütált, amelyet további slágerek követtek.

Budapest, 1972. november 1. A Bergendy együttes. MTI Fotó: Horling Róbert

Az első szólólemez, a Fújom a dalt egyik nagy slágere, a Presser Gáborral közösen írt Mikor elindul a vonat.

V’Moto-Rock

1977-ben kilépett a Bergendyből, és ekkor jelent meg első szólóalbuma, a Fújom a dalt, amit már az év őszén megalakult V’Moto-Rock együttessel mutatta be. Ettől kezdve több országos sztár lemezén is közreműködött, dolgozott Sztevanovity Zoránnal, Zalatnay Saroltáva, Szűcs Judittal, Kovács Katival és Katona Klárival is. Utóbbi Savanyú a csokoládé című slágerét is Demjén írta.

Budapest, 1978. január 20. A V Moto-Rock Együttes. (balról jobbra: Menyhárt János, Demjén Ferenc, Lerch István, Herpai Sándor) MTI Fotó: Bara István

A V’Moto-Rockkal is több olyan dalt készítettek, amelyek a magyar rockzene alaptételei közé kerültek. Az együttes egyik legtöbbet játszott slágere, a Várj, míg felkel majd a nap, amelynek Rózsi a szövegét írta, a zenéjét Lerch István szerezte. De írtak egészen mást is, például az 1982-es Pedál című new wave-es hangzású dalt.

Másfél millió néző

A nyolcvanas évek közepéig a V’Moto-Rockkal számos klasszikussá vált dalt készítettek.  A nyolcvanas évek közepén nagy sikert aratott a Szerelem első vérig című film slágerének előadójaként. A film első részének másfél millió nézője volt a mozikban.

Demjén Ferenc 2015 szeptemberében MTI Fotó: Krizsán Csaba

A film betétdala már előlegezi Demjén későbbi, kilencvenes évektől jellemzőbb, romantikus, szentimentális stílusú dalait, amelyekkel a közönségsikert tekintve szintén nem tudott hibázni. Az 1985-ös film  tinédzserhimnusszá vált dalát itt hallgathatja meg. Különleges filmnek számított a nyolcvanas években a Moziklip is, amely végig korabeli előadók dalaiból áll. A filmet a V’Moto-Rock címadó száma nyitja.

Szólóban

A rendszerváltást követően szólókarrierbe kezdett, és sorra jelentette meg az új nagylemezeket, folyamatosan fellép az országban, kiemelt koncertjeit az év végén adja a Budapest Sportcsarnokban, illetve annak utódjában, a Budapest Sportarénában.

A rendszerváltás óta közéletben is szerepet vállal, rendszeresen részt vesz a Fidesz tömegrendezvényein. Ő írta a párt 2006-os kampánydalát is, a Föld könnyeit.

Rózsi

2006 márciusában a Heti Válaszban az újságírói kérdésre válaszolva elárulta, hogy becenevének története egészen a vészkorszakig nyúlik vissza, ugyanis akkoriban a nyilasok a „rózsi” szót használták a „rohadt zsidó” rövidítéseként. Később az általános iskolás zsidó osztálytársai nevezték el így, mivel elmondása szerint neki volt közöttük a „legnagyobb” orra.

Budapest, 2012. március 14. Demjén Ferenc (b) átveszi a Kossuth-díjat Schmitt Pál köztársasági elnöktől (b2) a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j) áll. MTI Fotó: Kovács Tamás