Nem a mozgást kell abbahagyni, ha szédülünk lépcsőn

A népbetegségnek számító kórképek kezelésében kutatások szerint kiemelt szerepet kap a mozgás és táplálkozás, ám ez idáig mégsem volt megoldott, hogy az érintettek megfelelő szakemberhez kerüljenek. Az Életmód Orvosi EgészségPontok Magyarországon elsőként ezt a hiányt hivatottak betölteni.

Inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás – csak néhány olyan kórkép a sok közül, melyek kezelésében a gyógyszerek mellett, vagy akár anélkül, önmagában is igen fontos szerepet játszik a táplálkozás és a rendszeres edzés.

Vércukorszintmérés (Fotó: MTI Fotó: Beliczay László )

Vércukorszintmérés (Fotó: MTI Fotó: Beliczay László )

Az emberek többsége tisztában van a megfelelő étkezés és testmozgás fontosságával, ám a köztudatban elterjedt szabályok, edzéstervek és diétás tanácsok mit sem érnek, ha már egy kis sétától is drasztikusan leesik a vércukorszint, vagy minimális fizikai aktivitás mellett is nagyobb vérnyomás-emelkedés okoz panaszokat.

Ilyen esetekben nem a mozgás elhagyása jelenti a megoldást, hanem az említett kórképek kezelésében jártas szakember által összeállított, személyre szabott edzés- és táplálkozási terv.

Fotó: Shuttertstock

Illusztráció. Fotó: Shuttertstock

Az Életmód Orvosi EgészségPontok egy olyan hálózatot alkotnak, melyben erős szakorvosi háttérrel komoly hangsúlyt fektetnek az életmód orvoslásra, méghozzá orvos, dietetikus és mozgásterapeuta együttes közreműködésével.

Vagyis az életmóddal összefüggő krónikus betegségek terápiájában a gyógyszeres kezelés mellett az életmódváltást is szakemberek segítik és felügyelik.

Magyarország világviszonylatban éllovas

A világon is egyedülállónak számító úttörő kezdeményezéshez már több fitneszterem is csatlakozott, azok szakemberei együttműködnek a szakorvosi központokkal.

Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság alapítójának tudomása szerint ez a fajta orvosi rendelő – fitnesz terem szoros együttműködésével megvalósuló életmód orvoslás sem Európában, sem az USA-ban nem alakult még ki.

Az Életmód Orvosi EgészségPontok elindulásával ma Magyarország világviszonylatban éllovas a nyugati társadalom legnagyobb egészségügyi terhének számító életmóddal összefüggő betegségek életmód orvoslással való gyógyításában – mondta el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Inkább a bogyók mint fél kiló gyümölcs

Varga Dóra dietetikus szerint a különböző népbetegségek kialakulásának egyik vezető oka az egészségtelen táplálkozás. Az emberek túlnyomó többsége hamarabb választja a gyógyszereket és étrendkiegészítőket, minthogy megegyen naponta fél kiló zöldséget vagy gyümölcsöt.

Budapest, 2010. május 22. Egy férfi edz az V. kerületi Bank Center Fitness edzőteremben, ahol a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottsága közös sajtótájékoztatót tartott az első európai elhízás elleni nap kapcsán. Az Európai Unió lakosságának több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott. A túlsúly és az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi következményei is lehetnek, hiszen növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezeket a kórképeket a megelőzhető elhalálozás vezető okaként tartják számon világszerte. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Illusztráció. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szakember úgy látja, egyre több ember látja be, hogy kell a szakértő segítség a személyre szabott edzés- és táplálkozási terv összeállításában.

A magas vérnyomással, koleszterin szinttel küzdő 35-40 év körüli pácienseket például, nem lehet egyből kiküldeni, hogy fussanak két kört a Margitszigeten. Nekik konkrét, személyre szabott, kellő fokozatossággal felépített táplálkozási és mozgásprogramra van szükségük – magyarázta.

Kulcsszó a fokozatosság

Dr. Babai László szerint éppen ezért, ha valaki komolyan szeretne életmódot váltani, és elhatározza, hogy rendszeresen fog mozogni, egészségesen kezd étkezni, annak érdemes először egy “állapotfelmérést” végeztetnie, mert nem tanácsos például 180 körüli vérnyomással, vagy tíz feletti cukorral elkezdeni mozogni.

Ezeket az értékeket először be kell állítani, és ezzel párhuzamosan, fokozatosan kell elkezdeni az életmódváltást –  tette hozzá.