Különleges, zárt világ a Debreceni Egyetemen

A koreai hallgatók saját kis világot alakítottak ki maguknak Debrecenben. Külön kollégiumi szárnyat bérelnek és saját éttermük is van: ez a zárt világ segít nekik leküzdeni a honvágyat.

A magyarországi egyetemek közül Debrecenben tanul a legtöbb külföldi hallgató, több mint négyezer diák, köreikben még mindig az orvosképzés a favorit. A legtöbben Nigériából, Iránból, Izraelből, Nagy-Britanniából és Dél-Koreából érkeznek.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Már Dél-Koreában elkezdődik 

A koreai hallgatók önálló világot alakítottak ki maguknak Debrecenben, külön kollégiumi szárnyat béreltek és saját éttermük is van. Ez a zárt világ segít nekik leküzdeni a honvágyat.

A többi külföldi diákhoz képest még többet kell nyújtani a dél-koreai hallgatóknak, az ő toborzásuk és felkészítésük már hazájukban elkezdődik. A Debreceni Egyetemnek ugyanis van egy előkészítő iskolája Dél-Koreában.

Az intézmény egyébként piacvezető az angol nyelvű orvosképzésben, továbbá a fogorvos- és a gyógyszerképzésben is – mondta Jenei Attila, az egyetem nemzetközi oktatást koordináló központjának igazgatója.

Nem mindegy, mit esznek 

Jelenleg 110 dél-koreai diák tanul Debrecenben. A hallgatóknak külön felügyelőjük, igazgatójuk van a kollégiumban, ahogy saját a konyhájuk is, ami kuriózumnak számít.

A koreai diákok így jobban tudnak tanulni: egyrészt hazai ételeket ehetnek, másrészt ez a zárt világ támaszt jelent nekik. Így nincs honvágyuk és könnyebben telnek el a Magyarországon, Debrecenben eltöltött évek.