Reptéri sztrájk béníthatja meg karácsonykor Nagy-Britanniát

Az Egyesült Királyság 18 repülőterén két napra beszünteti a munkát a check-in pultosok és a poggyászkezelők egy része. A SkyNews úgy tudja, mintegy 1500 dolgozó vesz majd részt a december 23-án kezdődő akcióban.

Tizennyolc brit repülőtéren kétnapos sztrájkot tart a földi kiszolgáló személyzet közvetlenül karácsony előtt az elégtelennek tartott bérajánlat miatt.

A munkavállalókat képviselő Unite szakszervezet péntek esti bejelentése szerint a Swissport globális repülőtéri szolgáltató cég nagy-britanniai részlegénél másfélezer jegykezelő, csomagkezelő és teheráru-forgalmi alkalmazott teszi le a munkát december 23-ától 48 órára.

München, 2012. augusztus 29.Utasok várakoznak a müncheni nemzetközi repülőtéren 2012. augusztus 29-én. Az UFO szakszervezet elnökének tájékoztatása szerint augusztus 30-tól sztrájkol a Lufthansa német légitársaság kabinszemélyzete, egyes repülőtereken több órára felfüggesztik majd a munkát, miután a bértárgyalások zátonyra futottak. A Lufthansánál 19 ezer utaskísérő dolgozik, becslések szerint kétharmaduk a sztrájkot meghirdető szakszervezet tagja. Az UFO 5 százalékos béremelést és egyhavi bérnek megfelelő nyereségrészesedést követel, valamint garanciát arra, hogy a Lufthansa nem szervezi ki az utaskísérői feladatokat és nem alkalmaz kölcsönzött munkaerőt. (MTI/EPA/Andreas Gebert)

Illusztráció: MTI/EPA-fotó/Andreas Gebert

A tervezett sztrájk a négy legnagyobb londoni repülőteret, Heathrow-t, Gatwicket, Stanstedet és Lutont is érinti.

Az akció emellett kiterjed Aberdeen, Belfast, Birmingham, Bristol, Bournemouth, Cardiff, Doncaster, a közép-angliai térséget kiszolgáló East Midlands, a skóciai Edinburgh és Glasgow, valamint Leeds/Bradford, Manchester, Newcastle és Southampton repülőtereire.

Frankfurt, 2016. november 23. Egy utas várakozik a frankfurti repülőtér utascsarnoka előtt 2016. november 23-án, miután a Lufthansa német légitársaság pilótái megkezdték kétnapos sztrájkjukat. A bérvita miatt meghirdetett munkabeszüntetés következtében 876 járatot töröltek, és ez mintegy 100 ezer utast érint. (MTI/AP/Michael Probst)

Illusztráció. MTI/AP-fotó/Michael Probst

A Unite közölte: a Swissport a következő három évre összesen 4,65 százalékos béremelési ajánlattal állt elő, ez azonban alig tart lépést a várható inflációval.

A szakszervezet közölte ugyanakkor azt is, hogy “heti hét napon, napi 24 órában” kész újbóli tárgyalásokra a céggel.  A sztrájkot az alkalmazottak 62 százaléka megszavazta.

Utasok a Heathrow repülőtéren Londonban. (MTI/EPA/Andy Rain)

Utasok a Heathrow repülőtéren Londonban. (MTI/EPA/Andy Rain)

Az előzetes adatok szerint december 23-án lesz a legnagyobb forgalom a brit repülőtereken. Egyedült Heathrow-n több mint 200 ezer érkező és induló utassal számolnak aznap.

A Unite pénteken késő este bejelentette azt is, hogy a British Airways légitársaság 4500 utaskísérője szintén sztrájkba lép december 25-én és 26-án. Ez a munkabeszüntetés elsősorban a Heathrow repülőteret érinti, és azok az utaskísérők vesznek részt benne, akiket szerződésük szerint a British Airways rövid- és hosszú távú járatokra egyaránt beoszthat.

A szakszervezet szerint ezeket az állásokat a légitársaság 21-25 ezer font (7,8-9,3 millió forint) kezdő éves javadalmazás ígéretével hirdette meg, de sok újonnan felvett utaskísérő valójában ennek a felét sem kapja meg. A British Airways a héten 2 százalékos béremelésre tett javaslatot, de ezt az érintett utaskísérők elvetették.

A légitársaság péntek esti közleményében “szívtelen és teljesen felesleges” akciónak nevezte a karácsonyra tervezett sztrájkot. A cég közölte azt is, hogy hosszú távú járatainak indulása a sztrájknapokon is biztosított, a Heathrow-ról induló más járatok ügyében pedig “készenléti tervet” dolgoz ki, amelyet három napon belül ismertet.