Menekülő civilekre lőttek Aleppóban

Hivatalos szíriai katonai forrás szerint megkezdődtek az előkészületek a kelet-aleppói ellenzéki fegyveresek kimenekítésére.

A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Hezbollah libanoni síita szervezet által ellenőrzött médium eközben arról számolt be, hogy az éjszakai tárgyalásokon olyan tűzszüneti megállapodást fogadtak el, amely lehetővé teszi a szíriai felkelők és civilek tízezreinek az ostrom alatt álló Kelet-Aleppó elhagyását. A tájékoztatás szerint a városrész evakuálása “a következő órákban” megtörténhet.

A szíriai Aleppó keleti városrészének lakói az utcán a rommá lőtt negyedben 2016. december 14-én. Egy hivatalos szíriai katonai forrás szerint december 15-én megkezdődtek az előkészületek a kelet-aleppói ellenzéki fegyveresek kimenekítésére az ostrom alatt álló városból. (MTI/EPA)

A szíriai felkelők egyik képviselője is megerősítette, hogy csütörtökre virradó éjjel újabb tűzszüneti megállapodás lépett érvénybe.

A fegyvernyugvásról és Kelet-Aleppó evakuálásáról már kedden megállapodtak a konfliktusban részt vevő felek, de a tényleges művelet nem történt meg, a harcok pedig kiújultak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet közlése szerint az észak-szíriai városban csütörtökön hajnali 4 óra körül elhallgattak a fegyverek.

Helyiek a dpa német hírügynökségnek arról számoltak be, hogy az emberek Kelet-Aleppóban napkelte után az utcán gyülekeztek a városrész elhagyására készülve.

A betegek elindultak

Az OSDH információi szerint a betegek első csoportja már elindult Kelet-Aleppóból nyugati irányba. A lázadók egyik tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek ugyanakkor azt mondta, hogy az Aszad-párti milíciák rálőttek a mentőkonvojra, megsebesítve három embert.

Jan Egeland, az ENSZ humanitárius ügyi megbízottja csütörtökön derűlátóan nyilatkozott a civilek ezreit érintő kelet-aleppói evakuálási művelettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy első körben a sebesülteket, betegeket és gyerekeket kell biztonságba helyezni.

Aleppó elvesztése súlyos csapást jelent az Aszad ellen harcoló felkelők számára, akik a közel-keleti ország második legnagyobb városának keleti felét 2012 óta tartották ellenőrzésük alatt. Az orosz légierő támogatását élvező rezsim november közepén indított offenzívát Kelet-Aleppóban.

Törökország csütörtökön azzal vádolta meg a szíriai kormányt, hogy az utóbbi két hétben csaknem ezer civil haláláért tehető felelőssé. A török külügyminisztérium egyik szóvivője elmondta: a mostani evakuálások fő célja, hogy a sebesülteket mielőbb valamelyik szíriai vagy törökországi kórházba szállítsák.