Amikor mások fizetnek a szabályszegők helyett

Még mindig sok a tűzvédelmi szabálytalanság a társasházakban, bár kis mértékben javult a helyzet. A legtöbb bírságot a menekülési útvonalak leszűkítése miatt szabták ki az őszi ellenőrzéseken.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szeptemberben és októberben több mint kétezer lakóépületben ellenőrizte a szabályok betartását.

Sok helyen még mindig éghető anyagú burkolat, jellemzően linóleum borítja a menekülési útvonalakat, amelyeket gyakran leszűkítenek, eltorlaszolnak, sőt az is előfordul, hogy éghető anyagokat, festéket, hígítót, tűzifát vagy gázpalackot tárolnak ott.

Ritkábban, de előfordul, hogy lezárják a tetőre vezető ajtót, és a kulcs nincs a kulcsdobozban, így nem lehetett átjutni a szomszédos lépcsőházba.

Tűzoltó dolgozik egy társasház tetején, ahová átterjedt a tűz Miskolcon, a Corvin utcában 2016. május 6-án. A ház erkélyén keletkezett a tűz, főleg ruhaneműk gyulladtak meg, majd a tűz átterjedt az épület tetőszerkezetére. A lakókat kimenekítik az épületből. MTI Fotó: Vajda János

Tűzoltó dolgozik egy társasház tetején, Miskolcon A ház erkélyén megyulladtak az ott tárolt ruhaneműk, majd a tűz átterjedt az épület tetőszerkezetére. MTI Fotó: Vajda János

A vizsgált épületek túlnyomó többségében nem volt beépített tűzjelző vagy tűzoltó-berendezés. Ahol mégis volt, ott előfordult, hogy az ellenőrzés, a karbantartás megfelelőségét nem tudták igazolni. Volt, ahol a tűzjelző központ állandó felügyeletét nem biztosították.

A kerékpár is akadály

Az épületek egy tizedében a lakók tárolásra használják a közös tereket, például  a szemétledobó-helyiséget, a villanyóraszekrényt vagy a liftgépházat. Sokszor szabálytalanul tárolnak veszélyes anyagokat, például gázpalackokat.

Füst gomolyog Nyíregyházán, a Ferenc körúton, ahol kigyulladt egy nyolcadik emeleti lakás konyhája 2014. március 4-én. A házból füstmérgezés gyanújával öt embert vittek kórházba.MTI Fotó: Taipusz Attila

Füst gomolyog Nyíregyházán, a Ferenc körúton, ahol kigyulladt egy nyolcadik emeleti lakás konyhája 2014. március 4-én. MTI Fotó: Taipusz Attila

A Kossuth Rádió Napközben című műsorának nyilatkozó közös képviselők arra panaszkodtak, hogy miközben szigorodtak a szabályok, a lakók sokszor nem veszik komolyan az előírásokat, leselejtezett használati tárgyakat, bútorokat tárolnak a közös folyosókon, pincékben, padlásterekben.

Komoly harcot vívnak a kerékpárok miatt is, amelyeket jellemzően a folyosókon, vagyis a kiürítési útvonalakon hagynak a tulajdonosaik.

Tűzoltók kísérnek ki egy idős nőt egy társasházból Nyíregyházán, a Petőfi utcában 2015. július 17-én este, miután kigyulladt az épület egyik negyedik emeleti lakása. A lángok elől menekülve két ember kiugrott a tűzzel érintett emeletről, egyikük, egy nő életét vesztette, egy gyerek pedig súlyosan megsérült. MTI Fotó: Taipusz Attila

Tűzoltók kísérnek ki egy idős nőt egy társasházból Nyíregyházán, a Petőfi utcában 2015. július 17-én este, miután kigyulladt az épület egyik negyedik emeleti lakása. A lángok elől menekülve két ember kiugrott a tűzzel érintett emeletről, egyikük, egy nő életét vesztette, egy gyerek pedig súlyosan megsérült. MTI Fotó: Taipusz Attila

Pánikhelyzetben a virág is útban lehet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a műsorban azt mondta, önmagában nem azzal van a baj, hogy valaki a folyosón tárolja a babakocsit, a kerékpárját, vagy kitesz egy széket, virágot a gangra, de vannak bizonyos szabályok arra vonatkozóan, hogy hogyan és mit lehet elhelyezni.

A lakóknak nem árt tisztában lenniük azzal, hogy a folyosó az elsődleges, és helyenként az egyetlen menekülési útvonal, ha baj van. Ha a valami a “kritikus méret” alá szűkíti a folyosót, az komoly problémát okozhat, amikor egy pánikhelyzetben menekülni kell az adott lépcsőházból – hangsúlyozta Hajdu Márton.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, is hogy a közös képviselő nem zárhatja le egy épület tetőkijáratát, ha az menekülési útvonalként szerepel a tűzvédelmi tervben.

Miskolc, 2009. augusztus 16. Lakók várakoznak az utcán, mialatt a tűzoltók egy tízemeletes felújított panelépület hetedik emeleti lakásában keletkezett tűz oltásán dolgoznak 2009. augusztus 15-én késő este Miskolcon, a Középszer utcában. A lakástűzben egy középkorú nő és egyik gyermeke életét vesztette. A mentősök különböző fokú füstmérgezéssel 14 embert láttak el. A tűz következtében hat lakás teljesen kiégett, több mint tíz lakhatatlanná vált. MTI Fotó: Vajda János

Lakók várakoznak az utcán, mialatt a tűzoltók egy tízemeletes felújított panelépület hetedik emeleti lakásában keletkezett tűz oltásán dolgoznak 2009. augusztus 15-én késő este Miskolcon, a Középszer utcában. A lakástűzben egy középkorú nő és egyik gyermeke életét vesztette. A mentősök különböző fokú füstmérgezéssel 14 embert láttak el. A tűz következtében hat lakás teljesen kiégett, több mint tíz lakhatatlanná vált. MTI Fotó: Vajda János

A többiek fizetnek a szabályszegő helyett

A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke a műsorban azt mondta: a lakók általában nem tudják, hogy a tűzvédelmi bírságot nem a tárgyat elhelyező fizeti, hanem a társasház, vagyis ilyenkor a teljes lakóközösségnek a zsebébe kell nyúlnia.  Szerinte ez is oka annak, hogy a bérlők, vagy lakástulajdonosok nem viselik szívükön a tűzvédelmet.

Bék Ágnes szerint ez ellen úgy védekezhetnek a társasházak, hogy közgyűlési határozatban, vagy az SZMSZ-ben előírják, hogy ha valamelyik tulajdonos, vagy bérlő miatt büntetik meg a házat, akkor a bírság továbbhárítható.

Tűzeset helyszíne Budapest XIII. kerületében, a Lehel utcában 2015. január 27-ére virradó éjjel, ahol kigyulladt egy háromszintes épület földszinti lakása. A tűzeset helyszínéről egy férfit sérülésekkel szállítottak kórházba. MTI Fotó: Lakatos Péter

Tűzeset helyszíne Budapest XIII. kerületében, a Lehel utcában 2015. január 27-ére virradó éjjel, ahol kigyulladt egy háromszintes épület földszinti lakása. A tűzeset helyszínéről egy férfit sérülésekkel szállítottak kórházba. MTI Fotó: Lakatos Péter

Megtagadhatja a kártérítést a biztosító

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs főosztályvezetője a műsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy ma már gyakorlatilag minden lakás-, illetve épületbiztosítás része, hogy tűzkár esetén is térít a biztosító, de a súlyos gondatlanság a legtöbbször kizáró ok lehet.

Ha a katasztrófavédelem tűzvizsgálati jelentése megerősíti, hogy a lakóközösség nem tett eleget a tűzvédelmi előírásoknak, a biztosítónak mérlegelési joga van, hogy megtéríti-e a kárt – tette hozzá Gilyén Ágnes.