Csúszik Kelet-Aleppó kiürítése

A tervezettnél akár egy nappal is később kezdődhet el Kelet-Aleppó kiürítése, amelynek megindítását eredetileg szerda hajnalra időzítették. Egy ellenzéki tisztségviselő a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges síita milíciákat teszi felelőssé a késlekedésért. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó egyik szemtanú elmondta, hogy szerda hajnalig senki nem hagyta el a városrészt.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács (BT) keddi rendkívüli ülésén közölte, hogy az észak-szíriai Aleppó keleti részén véget értek a harcok, s a város a kormányerők ellenőrzése alá került.

Az evakuálásról szóló megállapodást kedd este jelentették be a felkelőcsoportok, és az egyezmény tényét megerősítette az Aszadot támogató Oroszország és az ellenzék oldalán álló Törökország is, miután hangos nemzetközi felzúdulást váltottak ki azok az atrocitások, amelyeket a hadsereg az általa visszafoglalt kelet-aleppói negyedekben követett el civilek ellen. A megállapodás szerint a városrészt hátrahagyók a felkelők ellenőrzése alatt álló Idlíb tartományba távoznak.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet helyi aktivistái szerint a felkelők és a civilek kelet-aleppói evakuálásának szerdán hajnali 5 órakor kellett volna megkezdődnie. A városrész kiürítésére szervezett autóbuszok azonban még néhány órával később sem indultak el az érintettekért, és továbbra is a rezsim és a felkelők között megosztott Szalaheddin negyedben várakoznak.

Mindeközben a felkelők kezén lévő utolsó aleppói negyedben, al-Masadban hajnali öttől civilek sokasága kezdett az utcákra özönleni a buszokra várva. Közülük többen az éjszakát is a szabadban, a járdán töltötték menedékhely híján.

Egy ellenzéki tisztségviselő azt mondta, hogy az evakuálás azért késlekedik, mert vita alakult ki arról, hogy a felkelők magukkal vihetik-e fegyvereiket.