Közel harmincmilliárd forint EU-s támogatást nyert el 39 fejlesztés

Több mint 28 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el 39 fejlesztés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) négy pályázati felhívásának keretében - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kedden az MTI-t.

A kutatási infrastruktúra megerősítésének támogatására kiírt pályázaton 27 projekt nyert el 14,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. A felhívás célja a hazai kutatási infrastruktúra nemzetközi versenyképességének erősítése, a nemzetközileg versenyképes tudás-centrumok létrejöttének támogatása, ezzel segítve sikeres nemzetközi kutatási együttműködések kialakítását, elmélyítését – hangsúlyozta az államtitkár.

A kutatás-fejlesztési versenyképességi és kiválósági együttműködések támogatását célzó pályázatok közül 3 projekt kapott mintegy 2,4 milliárd forintot. Az elnyert összegek ösztönzik a hazai vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények között hosszú távon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködések és üzletileg is hasznosítható tudományos eredmények létrejöttét.

Az innovációs ökoszisztéma építésének támogatására kiírt pályázati felhívás 8 győztese 4,7 milliárd forintot nyert el. A felhívás célja, hogy az ötlet megszületésétől a prototípus fejlesztésén át támogassa az innovatív startup vállalkozásokat a piacra vitelben, a fenntartható üzleti modell kialakításában, valamint a befektetésre való alkalmasság elérésében. Ezért az inkubációs tapasztalattal rendelkező szereplők tudását felhasználva olyan régiós startup központok jöjjenek létre, amelyek lehetőséget biztosítanak az innovatív ötletek felszínre kerüléséhez és megvalósításához.

A felsőoktatási és ipari együttműködési központ – kutatási infrastruktúra fejlesztésére kiírt kiemelt pályázati felhívás keretében egy projekt juthat 6,2 milliárd forint vissza nem térítendő fejlesztési forráshoz. A cél olyan ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti forma kialakítása, amely alkalmas az ipari partnerek igényeinek megfelelő kutatás-fejlesztési-innovációs kapacitás létrehozására, versenyképes termékek és szolgáltatások fejlesztésére, illetve termékek versenyképes gyártásának fejlesztésére – jelezte Rákossy Balázs.

A nyertesek listája a www.palyazat.gov.hu honlapon érhető el.