A december a rendcsinálásra is jó alkalom

Sokan nehezen válnak meg rég nem használt tárgyaiktól, évek óta nem hordott ruháiktól, pedig az otthonunk rendje a lelkiállapotunkra is hatással van. A feleslegessé vált holmik pedig a rászorulók hasznos is lehet.

Sokak számára ismerős, hogy tele van a szekrény ruhával, mégsincs mit felvenni. Van, aki elajándékozza, van, aki a rászorulóknak adja, mások elcserélik, vagy éppen őrizgetik a feleslegessé vált ruhákat, bútorokat, tárgyakat.

A lelkiállapotunk is tükröződik abban, hogy mikor döntünk úgy: nekilátunk az otthoni lomtalanításnak, selejtezésnek. A külső és a belső rend ugyanis összefügg egymással: minél rendezetlenebb a lelkiállapotunk, annál nehezebb rendet rakni a lakásban, annál kevésbé tudunk elszakadni a múlttól, nehezen hozunk döntéseket, és fordítva is igaz: az otthoni rendetlenség felemészti az energiáinkat, magyarázta Hazag Anikó klinikai szakpszichológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szakember hozzátette: a megújulás akkor következhet be, amikor új rendet hozunk létre. Példaként említette a gyászolót, amikor át tudja rendezni a szobáját, akkor látható, hogy el tudta engedni az elhunyt családtagját. A depressziósoknál is megfigyelhető, hogy a betegségük súlyosbodásakor mind az otthonuk, mind a megjelenésük rendezetlenebbé válik.

A szakember szerint ugyanakkor nem kell mindent kidobunk, azt is nagyon fontosnak nevezte, hogy merjük megtartani azokat a tárgyakat, amelyekhez kötődünk.

Dr. Németh Gábor lakberendező tapasztalata szerint egyrészt a saját ízlésünk, másrészt a családmodell határozza meg leginkább az otthonunk stílusát. Beszélt arról is, hogy külföldön jóval nagyobb kultusza van a bútorok felújításának, vagy más funkció szerinti újrahasznosításának, mint itthon. Ezt a divatot jó lenne itthon is megteremteni, hogy például a nagymama komódja lomtalanításkor ne az utcán végezze, hanem akár más bútordarabbá átalakítva helye legyen az unoka lakásában.