Szakértő: Trump még számos meglepetést tartogat

Ha Trump külpolitikája nem kiszámítható is, az Egyesült Államok stratégiai gazdasági érdekei azok, ennek megfelelően az új elnök eddigi miniszterjelöltjei a hagyományos republikánus értékrendet képviselik - mondta az M1 Ma reggel műsorában Nagy Sándor András.

Donald Trumpot választotta az Év Emberének a Time magazin. Az újság azzal indokolta döntését, hogy a megválasztott amerikai elnök felkavarta a politikai állóvizet. Közben egyre több részlet derül ki a programjából. Trump azt ígérte, hogy, és kevesebbet fognak költeni a terrorizmus elleni harcra.

Donald Trump választási kampányában tett ígérete szerint az amerikai hadsereg kivonul a Közel-Keletről és legyőzi az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet. Hibáztatta Obama külpolitikáját, és elődje, George Bush közel-keleti bevonulását – mondta a műsorban Nagy Sándor András, Amerika-szakértő. Trump szerint a közel-keleti háborúk helyett inkább az ország infrastruktúrájának fejlesztésére kellett volna költeni.

A szakértő szerint a fegyveripari befektetők az amerikai védelmi kiadások megnövekedésének reményében örülnek Trump győzelmének. Hiszen a megválasztott új elnök egyik ígérete volt megerősíteni az Egyesült Államok védelmét és hatalmát. Ugyanakkor elképzelhetetlen, hogy ne legyen a jövőben olyan konfliktus, amelyben az amerikai fegyveres erők is szerepet játszanak majd –tette hozzá.

Összességében keveset tudni Trump külpolitikai nézeteiről, hiszen nincs korábba bel-, vagy külpolitikai tapasztalata, csupán külpolitikai üzleti érdekeltségei vannak – magyarázta.

Nagy Sándor András megjegyezte, még mindig nem tudni kit nevez majd ki külügyminiszternek, csupán annyi biztos, hogy tíz különböző, eltérő nézeteket valló emberrel tárgyalt már. Ebből két dolog szűrhető le: vagy még maga sem tudja mit akar, vagy a saját, személyes nézeteit tartja mérvadónak – mondta.

Donald Trump már most ledöntött néhány tabut: borzolta a kínaiak kedélyeit azzal, hogy telefonon beszélt Tajvan elnökével, valamint a japán miniszterelnökkel való személyes találkozóra a lányát is elvitte, akinek nem mellesleg üzleti érdekeltségei vannak Japánban.

A szakértő szerint azok a folyamatok igazán érdekesek, amelyek Trump megválasztásához vezettek: miként lehet egy nárcisztikus, politikai tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező üzletemberből Amerika első embere. Hozzátette, jól mutatja, hogy számos olyan probléma van az országon belül, amire az eddigi washingtoni politika nem tudott választ adni. Példaként az illegális bevándorlást említette, valamint az emberekben levő érzést, hogy az Egyesült Államok hatalma és befolyása csökken a világban.

Végül megjegyezte, Trump politikája nem lesz kiszámítható, számos meglepetésre számíthatunk még.