E pillanatban is fecseg a böngésző – pedig védekezhetnénk

Nem gondolnánk, hogy mindennemű regisztráció, bejelentkezés és engedély nélkül mennyi adatot szolgáltat folyamatosan a felhasználóról az internetes böngészője.

Segítségével nem csak azt képesek távolról azonosítani, hogy hol vagyunk, mi az IP címünk, hanem még egy sor más meglepő információt is enged kisurranni.

Először is vegyünk egy játékos példát, hogy mi szivárog ki éppen a gépünkről.

Nyissunk új ablakot és írjuk be a https://clickclickclick.click URL-t, vagy kattintsunk az alábbi képre.

clickclickclick1

Móka indul: a weboldal élőben kiírja (sőt, ha a hangszórót bekacsoljuk, ki is mondja), hogy merre matatunk az egérrel, mikor kattintottunk a „Button”-ra, lassúak vagyunk vagy gyorsak.

Előbbit csigával, utóbbit repülővel jelzi, ha átkattintunk a jobb felső sarokban az „Achievements” (Eredmények) oldalra. Itt összesített adatokat láthatunk.

clickclickclick

Ez persze csak játék.

Kevésbé vicces az ide kattintva elérhető Webkay, ami táblázatos formában, tételesen tolja elénk, hogy mit lehet minden hackerség nélkül, azonnal látni a tevékenységünkről:

Az aktuális helyszínünket (térképen), a számítógép rendszeridejét, a nyelvet, a használt szoftverek jelentős részét, a hardverelemeket, akkumulátor állapotát, a képernyő adatait, az internetes szolgáltatónkat, az IP címünket, a letöltési sebességünket, és így tovább.

A kukucskálások felsorolása mellett javaslatot is tesz a Webkay, hogy miként védekezhetünk (nehezíthetjük meg a kutakodók dolgát).

Többnyire ajánlatos például a NoScript böngésző kiterjesztés (például NoScript Security Suite for Firefox vagy ScriptSafe Chrome) telepítése. Még védettebb magánélethez juthatunk valamelyik ingyenes web proxy, vagy a gépet lassító, de biztonságos Tor használatával.