Új lehúzásgyanús ügylet ütötte fel a fejét

Egy nyugdíjas asszony előre fizetett egy pályázatíró cégnek, ígéretüket nem teljesítették, a pénzt azonban megtartották. Az átvert asszony kasszájából most 300 ezer forint hiányzik – derült ki az M1 Kosár című magazinműsorából.

A pórul járt Krizsán Pálné csirkéket tart, nyugdíját gazdálkodással egészíti ki. A gazdaságát már régóta szerette volna modernizálni, és gáz helyett napkollektorral szerette volna fűteni a csirkeólakat. Így felvette a kapcsolatot egy tanácsadó céggel,  ahol biztató ígéreteket kapott.

A cégtől kiment egy munkatárs az asszonyhoz, aki J. Gyöngyi néven mutatkozott be. „Azt ígérte, hogy bármi, ami pénzbe kerül, annak az 50 százalékát visszakapom pályázaton, és az 50 százaléknak, a 6 százaléka lett volna az ő sikerdíjuk vagy munkadíjuk” – nyilatkozta az asszony.

A terv az volt, hogy egy éven belül a csirkeólak fűtését és világítását napelemekkel oldják meg a pályázat segítségével, melyet a pályázatíró cég készít el. Ezt le is papírozták. Krizsán Pálné, állítása szerint 300 ezer forintot fizetett ki munkadíjnak, előre. Aztán teltek a hetek, a hónapok, de a pályázat csak nem akart megszületni. Katalin azonban hiába reklamált. Ha véletlenül felvették a telefont, akkor mindig kifogást találtak, hogy nem tudnak beszélni.

A Kosár magazinban nem az első átverős ügy, számtalan levelet kapnak az emberektől különféle átverésekről. Vannak cégek, melyek látszólag eleve arra utaznak, hogy beszedjék a pénzt valamiért, amit aztán sosem végeznek el.

Óvatosan az üdülési jogokkal is

Több eset is arra enged következtetni, hogy az üdülési jogok körül sertepertélő cégek némelyike is ilyen. Egy másik asszony is alaposan megjárta. Egy cég azzal kereste fel telefonon, hogy segítenek eladni üdülési jogát. A nő több mint 100 ezer forintot fizetett ki a cégnek, amelyik azt ígérte, hogy pár héten belül eladják az üdülési jogát.

Egy évig nem történt semmi, nem teljesítették azt, amit ígértek, a pénzt azonban megtartották. „Azt mondták, hogy nem adják vissza és 24 ezer forintot fizessek be, az a kezelési költség lenne erre az évre, mert addig úgy sem fognak foglalkozni az eladással és nem adnak vissza pénzt” – nyilatkozta Radóczy Tamásné. Ilyen ügyek, tömegével fordulnak elő – ezt már Szender Zoltán jogász mondta.

Az ilyen ügyeknek akár nagyon rossz vége is lehet, hogy ha a károsult nem hagyja annyiban a dolgot, hiszen nem biztos, hogy az eset megáll a pénz visszaperlésénél. „Viszont amennyiben bizonyítást nyer az, hogy már a szerződés létrejöttekor sem állt fenn olyan szándék a másik fél részéről, hogy ő ezt a szerződést teljesíti, akkor csalásról van szó” – nyilatkozta a jogász. A csalás pedig büntetőjogi kategória és akár több év börtönt is vonhat maga után.

Figyeljenek a gyanús jelekre

Krizsán Pálné esetében már az első pillanatban voltak gyanús jelek, a szerződés például gagyi fénymásolatnak tűnt, másik oldalról viszont a cégbírósági adatok szerint a vállalkozással látszólag minden rendben.

Katalin egyébként maga kezdett utánajárni a pályázatnak, mivel a cégtől senki nem jelentkezett. Kiderült, hogy különböző műszaki okok miatt nem is pályázhat. Szerette volna visszakapni a pénzét, írt a cégnek, de nem válaszoltak levelére. A Kosár magazin szerkesztői is keresték a céget, de nem reagáltak.

A károsultak előtt ilyenkor már csak a jogi út áll. „El kell indulni a követelések behajtásának a bevett útján, felszólító levél, fizetési meghagyás közjegyző előtt, majd hogyha ez sem jön össze, akkor jöhet a bírósági peres eljárás” – mondta a jogász.

A jogászok egyébként azt tanácsolják, hogy előre, senki nem fizessen semmiért.