Orbán: aki nem áll ki saját magáért, azon a többség át fog nézni

Orbán Viktor gratulált ahhoz, hogy az adott körülmények között a legszélesebb körű összefogást teremtette meg az RMDSZ Romániában.

A magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján közölte: összefogni mindig jobb, mint széthúzni. Magyarország egy sikeres Romániában érdekelt. Románia sikere ugyanis felértékeli Magyarországot is. Aki telektulajdonos, tudhatja, hogy a szomszéd a telke felértékeli az övét is – fogalmazott.

Hangsúlyozta: nem mindegy, hogy ebben a politikai térben, a nagyszámú magyar közösség képviselteti-e magát vagy sem.


Romániai választások – Orbán Viktor Szatmárnémetiben

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: nem mindig kapják meg a magyarok a kellő tiszteletet és a román hatalom nem igyekszik mindig elhárítani a problémákat.

A kormányfő kijelentette: együttműködésre fognak törekedni, de tudomásul kell venni, hogy aki nem áll ki saját magáért, azon a többség át fog nézni. Azt szeretné, ha nem hozná a magyarság magát ebbe a helyzetbe. Arra biztatja az összes magyar embert, aki Románia területén él, hogy minél nagyobb számban, teljes erővel vegyenek részt a választáson – hangoztatta.

Nekünk, anyaországi magyaroknak is fontos ez – tette hozzá.

A miniszterelnök azt is mondta, tárgyalt a szatmárnémeti polgármesterrel, aki jelezte, fontos lenne, hogy a város rá legyen kötve az európai autópályarendszerre. Ez egy 35-40 kilométeres szakasz lenne. Orbán Viktor jelezte, hogy támogatja a beruházást, azt Budapesten el is kezdik tervezni.