"Könnyen börtönbe kerülhetett, aki a magyar-román határkérdést feszegette"

Bepanaszolta magyarellenes kijelentései miatt Traian Basescu volt román államelnököt a román Állandó Választási Hatóságnál Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a román választási hatóságnak el kell marasztalnia a magyarellenes kijelentéseket tevő Traian Basescut. Izsák Balázs hangsúlyozta: évtizedek óta nem merült fel a határvita Magyarország és Románia között, elfogadhatatlan, hogy ráadásul most egy vezető politikus vetette fel.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. MTI Fotó: Biró István

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. MTI Fotó: Biró István

A vasárnapi választáson szenátorjelöltként induló Basescu közösségi oldalán egyebek mellett azt írta: a magyar politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. “Isten óvjon titeket, budapesti csahos kutyák, hogy erre emlékeztessünk” – tette hozzá.

Bukarest, 2016. november 3. Traian Basescu volt román államfő sajtóértekezletet tart, miután letette a moldovai állampolgári esküt a Moldovai Köztársaság bukaresti nagykövetségén 2016. november 3-án. Basescu és neje, Maria saját kérésére vált moldovai állampolgárrá. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Traian Basescu volt román államfő . (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Izsák Balázs bepanaszolta magyarellenes kijelentései miatt a román állandó Választási Hatóságnál a volt román államelnököt.

Az erdélyi magyar politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában emlékeztetett rá, hogy már a Ceausescu-rendszer is lezártnak tekintette a magyar-román határkérdést, és borzasztó veszélyes lett volna feszegetni, hiszen a Securitate még a vélekedéseket is felügyelte, és könnyen börtönben köthetett ki, aki ezt a kérdést egyáltalán felvetette.

Izsák Balázs szerint a román állam érdeke, és az államot képviselő választási hatóság felelőssége, hogy megtegye azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennie, hiszen Romániára számos nemzetközi kötelezettség hárul.