Csúszik a Mars One-projekt

A marsi kolonizációt tervező brit-holland vállalat szerdán elismerte, hogy terveit néhány évig napolnia kell.

A Mars One konzorcium bejelentette, első emberes missziója a Vörös Bolygóra 2031-ig nem indulhat el. A korábban tervezett dátum 2026 volt. Első robotmisszióját szintén elnapolta négy évvel, így 2022-re tervezi.

A Mars One-t megvette a svájci InFin Innovative Finance AG vállalat, a késlekedés valószínűleg az ezzel járó „új pénzügyi stratégiához” köthető. A felvásárlást a múlt héten jelentették be.

Jelenleg a Mars One két társaságot ölel fel: a brit Mars One Ventures részvénytársaságot, valamint a nonprofit, holland Mars One Alapítványt.

Mars One (Fotó: AFP)

Mars One (Fotó: AFP)

Az eredeti, vitatott elképzelés szerint úttörő telepeseket küldenének a Marsra, ahol állandó emberi bázist állítanának fel.

140 ország mintegy 200 ezer reménybeli asztronautája jelentkezett a projektre, amelyet részben televíziós valóságshow keretén belül finanszíroznának. A létszámot a szelekció során 100-ra csökkentették, közülük 24 indulhat majd el a visszatéréssel nem kecsegtető, hét hónapos útra.

A Földet hat, négyfős csoportban elhagyó kiválasztottaknak vizet kell találniuk a bolygón, oxigént kell előállítaniuk és meg kell termelniük élelmüket.

Eddig csak a NASA robotmissziói jártak a marsi felszínen. Az űrügynökség jelenleg három marsi misszión dolgozik az Európai Űrügynökséggel, és 2002-ban küldene újabb robotot a bolygóra.

Az emberes küldetéseket viszont csak a 2030-as évekre tervezi.