Stoltenberg szerint fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat

Továbbra is nyomást kell gyakorolnia a nemzetközi közösségnek Moszkvára, hogy betartsa kötelezettségeit, ezért fenn kell tartani az Oroszország ellen hozott gazdasági szankciókat - jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a katonai szövetség tagországai külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozását követően szerdán. Stoltenberg rámutatott: nem teljesült a minszki megállapodások célja, hogy véget vessen a kelet-ukrajnai konfliktusnak.

A főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztonsági problémák aláássák a béketörekvéseket Kelet-Ukrajnában, ahol a szembenálló felek rendszeresen megsértik a tűzszüneti megállapodást.

A biztonsági helyzet továbbra is súlyos, gyakoriak a fegyveres összetűzések a minszki megállapodásban betiltott nehézfegyverek használatával, amely akadályozza az előrelépést a politikai rendezésben.

Kijelentette, a NATO minden körülmények között folytatni kívánja a párbeszédet és diplomáciai eredményeket kíván elérni a konfliktusok elkerülése érdekében, noha véleménye szerint szerencsésebb lenne egy kevésbé támadó hangnemű kommunikáció Moszkva részéről.

A jó viszony és a párbeszéd megteremtéséért az észak-atlanti szövetség folytatja vállalt kötelezettségei végrehajtását és fokozza katonai műveleteinek átláthatóságát.

Jens Stoltenberg a kétnapos tanácskozás keddi napjának fő témájával, az afganisztáni NATO-szerepvállalással kapcsolatban hangsúlyozta, a körülmények változatlanul nehezek, amelyet a háborúskodás, a terrorizmus és az ország gazdasági helyzete okoz.

A NATO jelenléte azért fontos, hogy a fegyveres konfliktusok befejeződjenek, az gazdasága stabilizálódjon annak biztosítása mellet, hogy nem tér vissza a tálib vezetés az ország élére – tette hozzá.

A főtitkár elmondta, hogy a NATO részt vesz az afgán demokratikus intézmények kiépítésében és megerősítésében, valamint a védelmi és biztonsági intézmények modernizálásában annak érdekében, hogy az afgán erők és hivatalok önmaguk tudják biztosítani országuk békéjét.

Arra emlékeztetett, hogy a NATO-országok közül többen támogatásukról biztosították a szövetség Afganisztánt segítő pénzügyi partnerségét a 2016 határidőt követően is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozást követően magyar újságíróknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az afganisztáni helyzet aggasztó. Ha a NATO kivonná erőit az országból, a biztonság végleg összeomlana és az újabb menekülthullámot indítana meg Európa felé.

Magyarország fenntartja 100 fős katonai jelenlétét és 2020-ig meghosszabbította azt a programot, amelynek keretében évente 500 ezer dollárral (1 dollár mintegy 292 forint) támogatja az afganisztáni nemzeti védelmi erők fejlesztését és képzését – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.