Nőegylet alakult a Vatikánban

Bejelentette megalakulását szerdán az első vatikáni nőegylet.

A Nők a Vatikánban elnevezésű szervezet az első a Vatikánban, amely kizárólag az egyházi városállam világi és szerzetesi, aktív és nyugdíjba vonult női munkatársai számára jött létre. A kis állam történetében ilyenre még nem volt példa – jelentette a Vatikáni Rádió.

A rádió szerint a szervezet szeptember 1-jén alakult meg.

A Vatikán 750 női alkalmazottja számára nyitott szervezet célja, hogy “a barátság, az eszmecsere és a szolidaritás hálózatát teremtse meg az emberi és szakmai fejlődés érdekében”.

“Hisszük, hogy a nők értékes erőforrást jelentenek a vatikáni munkahelyeken, a kis állam életének és tevékenységének minden területén” – fogalmaz szerdai közleményében az egyesület.

Már több mint 50 nő csatlakozott a szervezethez 16 különböző hivatalból. A szervezet különböző tevékenységeket tervez szociális, kulturális és spirituális téren. Célkitűzése az is, hogy figyelmet szenteljen a kevésbé szerencsés nőknek szenvedésük enyhítése érdekében.

“Szándékainkban a pápai tanítás nyújt ösztönzést. A legutóbbi pápák számos alkalommal kifejezésre juttatták elismerésüket és nagyra értékelésüket a nők iránt” – hangsúlyozza a szervezet közleménye, amely idézi Ferenc pápa szavait, miszerint “az egyház nem lehet önmaga a nők és szerepük nélkül”.

Az első nőt – egy varrónőt – 1915-ben, XV. Benedek idején alkalmazták a Vatikánban. 1929-től vették fel az első diplomás nőket, például könyvtári munkára, 1934-ben pedig XI. Pius pápa Hermine Speier német zsidó régészt szerződtette a Vatikáni Múzeumhoz, hogy megvédje az üldöztetésektől.

Az 1960-as évektől, a világ felé nyitó II. vatikáni zsinattól nőtt meg a Szentszéknél dolgozó nők száma. A nők ma már a vatikáni alkalmazottak 19 százalékát teszik ki, 40 százalékuknak egyetemi végzettsége van, és egyebek mellett újságíróként, jogászként, könyvelőként, restaurátorként, történészként vagy levéltárosként dolgoznak.

Az egyesület elnöke is egy újságíró, az amerikai Tracey McClure, a Vatikáni Rádió munkatársa.