Már csak néhány napja van: gyermeke jövője múlik rajta

December 9-én lesz a középfokú központi írásbeli vizsgára való jelentkezés határideje. Aki még nem jelentkezett, annak alig néhány napja maradt, hogy megtegye. Az előrelátóbbak már nyugodtan várhatják a határidőt, az ünnepek után azonban számukra is felgyorsulnak az események. Összeszedtük a felvételivel kapcsolatos legfontosabb dátumokat, határidőket.

A december 9-i határidő azért fontos, mert a gyerekek többsége még nem tudja, melyik konkrét középiskolába fogja beadni a jelentkezését. Nem is az a cél, hogy abban az iskolában írják meg a központi felvételit, ahová jelentkezni szeretnének, hanem azt szokták javasolni nekik, hogy a lakóhelyükhöz legközelebbi intézményt válasszák – hangsúlyozta Málnási Gábor, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Orosháza, 2013. január 19. Patyiné Bogdánffy Ágnes pedagógus az egységes írásbeli felvételi vizsga magyar nyelvi feladatlapjait osztja ki nyolcadik osztályos diákoknak az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetség Központban 2013. január 19-én. Január 18-án megkezdődtek a középfokú beiskolázás központi írásbeli vizsgái. Országosan a 9. évfolyamra 59 300-an, a hat évfolyamos gimnáziumokba csaknem 6000-en, a nyolc évfolyamos gimnáziumokba pedig mintegy 4600-an jelentkeztek. MTI Fotó: Rosta Tibor

Egységes írásbeli felvételi vizsga nyolcadikban (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A jelentkezés alapvetően a szülők feladata, de az általános iskolák is sokat tudnak segíteni ebben. Az elmúlt évek tapasztalati azt mutatják, hogy ez egyre zökkenőmentesebben megy – mondta.

A nyolcadikosok mellett a fiatalabb diákoknak is most kell jelentkezniük a nyolc-, illetve a hatosztályos gimnáziumokba. Ez mindig nagy dilemmát okoz az általános iskoláknak, hisz egyfelől büszkeséggel tölti el őket, hogy jól képezték a diákjaikat, és bekerülnek egy jó gimnáziumba, ugyanakkor előfordulhat, hogy akár az osztály fele is elmehet emiatt – magyarázta Tenkesné Halász Enikő iskolaigazgató.

Felgyorsulnak az események 

A jelentkezés után a felvételit január 21-én írják majd meg a diákok, és körülbelül 8-10 nap alatt javítják ki azokat a középiskolák. Lesz jogorvoslati lehetőség, amellyel élhetnek a szülők, ha valamilyen problémát találnak.

Ezt követően történik meg a középiskolák konkrét kiválasztása, melynek határideje február 15. lesz. Ezután folytatódik a felvételi eljárás, megkezdődnek a szóbelik. Utána lesz még módosítási lehetőség, és végül 2017. április 26-án kap majd minden jelentkező gyermek egy értesítőt abból a középiskolából, ahová felvették.

Mindenki csak egy helyre nyer felvételt, és nem lesz olyan gyerek, akinek még nyáron is iskolát kell majd keresnie – tisztázta Málnási Gábor.

Egyszerűbb így 

A központi felvételi kitűzésének az volt a célja, hogy azokat a készségeket, képességeket, kompetenciákat mérje, illetve hasonlítsa össze, amelyek a továbbtanuláshoz szükségesek. A gyerekeknek így nem kell 6-8 iskolába felvételi dolgozatot írniuk, hisz jelenleg valamennyi gimnázium és szakgimnázium felé érvényes a felvételi, a szakközépiskolákba (korábban szakiskolákba) pedig nincs rá szükség – mondta Málnási Gábor.

Minden középiskolának joga van eldöntenie, mi számít bele a felvételi eljárásába. Ez függ attól, milyen szakot és képzést kínál az intézmény. Célszerű ezért minden diáknak megírnia a központi felvételit, függetlenül attól, kérik-e azt a megcélzott iskolában, vagy nem. Később ugyanis még megváltozhat a véleménye, akkor viszont már nem lesz lehetősége, ha lemaradt – hívta fel a figylmet Tenkesné Halász Enikő.

Málnási Gábor szerint nem minden gyermek alkalmas a 6-8 osztályos gimnáziumi továbbtanulásra. Az egyszeri megmérettetésre szeptember óta együtt készül fel a gyermek, a szülő, a pedagógus és az iskola is. A központi dolgozatok stresszesek, de rendkívül hasznosak is, hisz a gyerekek egy külső megmérettetésben tudják tesztelni a tudásukat – húzta alá.

További információk az Oktatási Hivatal honlapján érhetőek el.