Ferenc pápa megáldotta a győri bencés templom új harangjait

Az egyházfő a szerdai általános kihallgatás előtt áldotta meg a harangokat, az azokat kísérő harminctagú győri delegációból pedig heten személyesen is találkozhattak a pápával - közölte Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora az MTI-vel.

Tóth Tamás felidézte: a Győr főterén álló Loyolai Szent Ignác bencés templom négy harangját 1916-ban, az I. világháború idején rekvirálták, hogy ágyút öntsenek belőlük. A 100. évforduló alkalmából a helyi katolikus egyház és győri üzletemberek fogtak össze, hogy a templom visszakaphassa harangjait. A gyűjtés olyan jól sikerült, hogy a négy eltulajdonított harang helyett hatot öntethettek az innsbrucki Grassmayr harangöntő műhelyben, azok közül a legnagyobb csaknem két tonnát nyom. A harangokat Innsbruckból Rómába szállították, onnan csütörtökön indulnak Magyarországra.

(MTI/EPA/Claudio Onorati)

A hat új harangot a megmaradt egy mellé advent 4. vasárnapján, december 18-án helyezik el. Közülük kettőt Veres András győri megyés püspök, kettőt Várszegi Asztrik bencés főapát, kettőt pedig Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát szentel majd fel – ismertette a PMI rektora.

Tóth Tamás hozzátette: nem mindennapi jelenség, hogy egy templomnak hét harangja legyen, jelenleg Magyarországon csak a Budavári Nagyboldogasszony-templom, közismert nevén a Mátyás-templom és a kalocsai főszékesegyház büszkélkedhet ezzel.

A Loyolai Szent Ignácról elnevezett barokk templomot a jezsuita rend építtette, 1641-ben szentelték fel. A templom Mária Terézia 1773-as, a jezsuita rendet feloszlató rendelkezése nyomán került a bencések tulajdonába.