Bő egy évtized földmozgásai a NOAA videóján

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet közzétett egy igen látványos videót, amelyen 2001-től egészen 2015-ig mutatja be az összes dokumentált földrengést.

Először a rengések hipocentruma villan fel és marad színes körként, majd az idő előre haladtával zsugorodik, hogy helyet adjon a későbbi földmozgásoknak. A kör mérete reprezentálja a rengés magnitúdóját, míg a szín a mélységet.

Az animáció végén elsőként minden rengést felmutatnak a 15 éves periódusból, majd csak azokat, amelyek magnitúdója meghaladta a 6,5-ös értéket. Ez a legkisebb erejű mozgás, amelyről ismeretes, hogy szökőárat képes kiváltani. Végezetül csak a 8-as vagy annál nagyobb mozgások maradnak, amelyek az óceánban, vagy a part közelében végbemenve, nagy valószínűséggel szökőárveszélyt generálnak.

Az animáció néhány figyelemre méltó eseményt is felölel. Több nagyobb rengés pusztító cunamit generált, többek között a 2004 decemberében Szumátrát ért 9,1-es, a 2009 szeptemberében Szamoát megmozgató 8,1-es, a 2010 februári chilei 8,8-as, illetve a 2011 márciusi japán 9-es erejű földmozgás.

A legtöbb földrengéshez mérten ezek a mozgások is a tektonikus lemezek határvonalán keletkeztek, az igazán erős rengések általában az úgynevezett szubdukciós zónákban következnek be, ahol a tektonikus lemezek ütköznek, és egyik a másik alá bukik. A kisebb rengések eme területektől távolabb is bekövetkezhetnek, például vulkanikus aktivitáshoz kötődően – mint például Hawaiin.

A NOAA weboldalán a földgömbre vetített verzió is megtekinthető.