Soha nem látott fejlesztés jön a turizmusban

Több milliárd forint jut az elkövetkezendő években az aktív kikapcsolódást szolgáló turisztikai beruházásokra, elsősorban kerékpárutak építésére. Olyan a lovas túrákat szolgáló útvonalakat is kialakítanak, amihez hasonló másutt még nem található Európában.

32 milliárd forintnyi kerékpárút-fejlesztés 

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: hosszú, egybefüggő kerékpárutak nem nagyon találhatók az országban, ezért körülbelül 32 milliárd forintnyi kerékpárút-fejlesztés várható a következő években, amelyek elsősorban turisztikai célokat szolgálnak majd. Ilyen például Rajka és Budapest összekötése a Duna mentén, de felújítanák a balatoni kört, és azt is összekötnék a fővárossal.

Balatonfenyves, 2007. július 25.Dobai Mátyás és Bánhegyi Attila a térképet tanulmányozza Balatonfenyvesen, amikor kerékpárral kerülik meg a Balatont.MTI Fotó: Czika László

Illusztráció. MTI Fotó: Czika László

A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos elmondta azt is, hogy most készül egy másik előterjesztés, amely a Fertő-tavat a Balatonnal, Keszthellyel kötné össze. De lesznek fejlesztések Kelet-Magyarországon is: Tokaj és Tiszabecs között, valamint befejezik a Tisza-tavi kerékpárutat is, megépül a Tiszafüred és Poroszló közötti szakasz. A fejlesztés több száz kilométernyi kerékpárutat jelent.

Magyarország pályázik az európai főgerinchálózati út kiépítésére

Révész Máriusz beszélt arról is, hogy a tervek között szerepel, hogy Magyarország jelentkezni fog egy európai főgerinchálózati út kiépítésére. A kerékpárút Zalaegerszeg környékén érne be az országba, onnan a Balatonhoz, Budapestre, Gödöllőre, Egerre, Tiszafüredre, a Hortobágyra, Debrecenbe vezetne tovább, és Románia irányába hagyná el az országot. Erre december 31-ig kell beadni a pályázatot.

Kerékpárutak a gátakon is

A kormánybiztos tájékoztatott arról is, hogy megállapodtak a vízügyi hatósággal, hogy a gátakon futó utakat kerékpárutaknak jelölik ki, és számba veszik az erdőkben futó utakat is, hogy azok közül melyek alkalmasak biciklizésre. Ezek többségét már 2017-ben ki fogják táblázni.

Hozzátette: nagyon sok más fejlesztés is lesz. Uniós forrásokból körülbelül 15 milliárd forintot fognak költeni a Bejárható Magyarországhoz kapcsolódó szolgáltatásfejlesztésére: gyalogos, kerékpáros, lovas és vízi turizmusra, vitorlázásra.

D__RG20021007005MTI Fotó: Németh György

Vízitúra megállóhelyek számos területen

Az elkövetkező években 150 vízitúra megállóhely fejlődik majd, és ugyanez várható a többi területen is, ígérte a kormánybiztos. Olyan szállások is lesznek, ahol a lovas turista a lovával együtt meg tud szállni.

Az aktív turizmus területén olyan mértékű fejlesztés várható, amelyre talán még soha nem volt példa Magyarországon, összegezte Révész Máriusz.