Ezekre a szűrésekre kellene rendszeresen járnia

Nő a szűrővizsgálatokra járók aránya, de még mindig sokakat visszatart a félelem, az esetleges szembesülés valamilyen betegséggel.

Az emberek leginkább kórházi, klinikai kereteken belül vizsgáltatják magukat, a nőgyógyászati szűrésekre azonban szinte kivétel nélkül magánrendelésekre mennek el nők. Sokan szívesen járnak egészségnapokra is, ahol vércukorszintet, vérnyomást mérnek, talán mert ezeket nem kórházi körülmények között végzik.

Debrecen, 2010. május 3.Remenyik Éva bőrgyógyász professzor speciális nagyítóval vizsgálja Nemes Sándor bőrét, aki naponta a szabadban dolgozva 10-12 órát tölt napon. A Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Bőrgyógyászati Klinikáján csatlakozva az országos és európai melanóma naphoz anyajegy tanácsadást és szűrővizsgálatot tartottak valamennyi szakorvos részvételével. Az előjegyzés alapján érkezők testén a daganatgyanús, elszíneződött elváltozást rátekintéssel, tapintással és speciális nagyítóval vizsgálták meg, valamint felhívták a figyelmet a túlzott napozás káros hatásaira.MTI Fotó: Oláh Tibor

MTI Fotó: Oláh Tibor

Dr. Molnár Dóra, a Róbert Magánkórház belgyógyász-kardiológus főorvosa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: a betegségek korai felismerése azért nagyon fontos, mert súlyosabb elváltozások kialakulását lehet vele megelőzni. Ez nemcsak az idősebb korosztályra igaz, hanem a fiatalabbakra is. A legtöbb vizsgálat OEP-finanszírozott módon is elvégezhető.

A főorvos kiemelte: az orvosi szűrések mellett érdemes rendszeresen otthon is önvizsgálatot tartani – az emlő rendszeres ellenőrzését elvégezni, illetve figyelemmel kísérni az anyajegyek kialakulását.

A 25-45 év közötti korosztálynál vérnyomás és vizeletvizsgálatot a háziorvosnál is el lehet végeztetni, és ő további vizsgálatokat is előírhat.

A fiatal nőknek évente érdemes elmenniük méhnyakrák-szűrésre, időszakosan a vérnyomást, valamint 2-5 évente a szív- és érrendszeri betegségeket ellenőriztetni – attól függően, hogy ki milyen családi kórelőzménnyel rendelkezik. 40 év fölötti férfiaknál kétévente javasolt a prosztatavizsgálat, nőknél a nőgyógyászati rákszűrés, 45 év feletti nőknél pedig behívórendszer keretében belép a mammográfiai vizsgálat. Dr. Molnár Dóra hangsúlyozta: sajnos a meghívók ellenére sokan nem mennek el erre a szűrésre.

65 év felett az érzékszervek szűrése is fontossá válik. A főorvos hozzátette: látásvizsgálatra még inkább elmennek az emberek, a hallásvizsgálatokra azonban sokkal kevesebben járnak, pedig a nagyothallás a mindennapi életben történő tájékozódást is nagyban megnehezíti.

Életkortól függetlenül fontos a bőrelváltozások ellenőriztetése, az ajak- és szájüregi rákok kiszűrése érdekében pedig a rendszeres, évenkénti fogorvosi vizsgálat.

Laboratóriumi vizsgálatokkal, vércukorméréssel és koleszterin ellenőrzéssel a betegségmegelőző kóros elváltozások kiszűrhetők, tette hozzá Dr. Molnár Dóra.