Újabb díjakat törölhetnek el

Újabb hivatalos ügyintézéssel kapcsolatos díjakat és illetékeket törölne el a kormány. Ez már a második köre az úgynevezett állami rezsicsökkentésnek.

Nagyon sok területet érint a kormány javaslata: ingyen kapnának útlevelet a 65 év felettiek, díjmentes lenne az anyakönyvi kivonat kiállítása, de az ingatlanügyekkel, cégbírósági eljárásokkal kapcsolatos ügyintézés is olcsóbb vagy ingyenes lenne.  Az újabb rezsicsökkentés márciustól léphet életbe.

Több intézkedés kedvezne a családoknak

A kormány előterjesztése szerint a családoknak kedvezne, hogy az anyakönyvi kivonat kiállítása illetékmentes lenne. A 18 évesnél fiatalabbak mentesülnének minden közigazgatási illeték megfizetése alól.

A 65 évesnél idősebbek ugyancsak ingyen kaphatnának útlevelet.

Az ingatlanügyek elintézését segíti majd, hogy évente két alkalommal nem kellene fizetni a nem hiteles tulajdoni lap-másolatért.

A megújult központi okmányiroda Budapesten, a Visegrádi utcában 2012. december 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

A központi okmányiroda Budapesten, a Visegrádi utcában. MTI Fotó: Illyés Tibor

Csökkennének a vállalkozások terhei is

Díjmentessé válna a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók részére, de illetékmentes lenne a kft.-k, a közkereseti- és a betéti társaságok bejegyzése is a cégbíróságokon.

Idén januártól már csökkentek a díjak és illetékek, aminek eredményeként csaknem 12 és félmilliárd forint maradt az embereknél és a vállalkozásoknál.

A mostani, immár második állami rezsicsökkentés újabb másfél milliárd forintnyi megtakarítást jelentene, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány törvényjavaslatát.

A törvényjavaslatot a nyáron társadalmi konzultáció előzte meg, mintegy negyedmillió ember véleményét vették figyelembe ennek megalkotásánál.