Segély nélkül éhen halnának a beregszászi szegények

A magyar segélyszervezetek számtalanszor kapnak olyan visszajelzést az Ukrajnában élő nyugdíjasoktól, hogy ha nem vinnének élelmiszersegélyt, éhen halnának.

Bár az Unió megígérte, még mindig nem adta meg a vízummentességet Ukrajnának. A magyar kormány úgy próbálja segíteni a szomszédos országban élő ukránokat és magyarokat, hogy a munkavállalásra készülőknek ingyenes belépést ad.

Segítségre – a diplomáciai és politikai támogatáson kívül is – nagy szükség van Kárpátalján, ahol sokan éheznének, ha nem lennének a magyar karitatív szervezetek.

Rászorulók viszik az Ökumenikus Segélyszervezettől kapott ajándékot Zaporizzsja külvárosában 2015. február 1-én A genfi székhelyű nemzetközi segélyszövetség, az ACT Alliance támogatásával indított 70 millió forint összértékű humanitárius segítségnyújtásban közel hétezren, a délkelet-ukrajnai harcok elől elmenekült nagycsaládosok kaptak élelmiszert és higiéniás csomagot Ukrajna hét régiójában. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ukrajnában három éve van válsághelyzet, ez idő alatt jelentősen megnőtt az elszegényedett családok száma.

Rezsire is alig elég a nyugdíj

Kovács-Molnár Anita, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodájának munkatársa a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: öt éve folynak a hátrányos helyzetű gyerekeket fejlesztő foglalkozásai és Beregszászon, valamint környékén segélyprogramokat hajtanak végre.

Élelmiszer- és higiéniás csomagokkal, tűzifával támogatják az egyedülálló nyugdíjasokat, kis jövedelmű, sokgyermekes és hátrányos helyzetű családokat, a rokkantakat.

Az elszegényedett családok rendszeresen fordulnak segítségért a szervezethez, amelyek a városházától, a járási szociális osztálytól kapnak hivatalos listákat a nélkülözőkről.

Kovács-Molnár Anita elmondta: a családok egyre nehezebben tudnak megélni a fizetésükből. Egy nyugdíjasnak az 1000-1200 hrivnyás nyugdíjából pedig szinte csak a rezsire futja, s ha nem lennének a segélyszervezetek, válsághelyzetbe kerülnének. Számtalan visszajelzés érkezik tőlük, hogy a segélyek nélkül éhen halnának.