Romlott a levegő minősége a fővárosban

A magas szálló por koncentráció miatt Nyíregyházán már nem veszélyes, de továbbra is egészségtelen a levegő minősége, több településen, köztük a fővárosban viszont romlott a légszennyezettség.

Az Országos Közegészségügyi Központ környezet-egészségügyi igazgatóságának pénteki adatai szerint a levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt öt település – Nyíregyháza, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika és Salgótarján – levegője számít egészségtelennek. Budapesten, Pécsen, Vácon, Egerben, Debrecenben, Hernádszurdokon és Oszláron kifogásolt a levegő minősége.

A budapesti Szabadság híd a reggeli ködben 2016. január 28-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának feloldását, miután január 27-én a szálló por szintje már egy fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Illusztráció MTI Fotó: Balogh Zoltán

Miskolcon a polgármester pénteken elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Kriza Ákos közleményében kiemelte, hogy a levegő szennyezettsége a késő-délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ezért azt kéri ekkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály ügyeletének tájékoztatása szerint Nyíregyházán a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja a riasztási küszöbérték alá csökkent.

Parillák Gabriella, a település polgármesteri hivatalának sajtófőnöke pénteken az MTI-vel azt közölte: riasztás már nincs, tájékoztatási fokozat van érvényben. A meteorológiai előrejelzés alapján a szennyezettség további lassú csökkenése várható – tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken és szombaton mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap viszont sokfelé megerősödik a szél.