Orbán: most kell ostromolni a kormányt

A magyar gazdaság fejlődése egy olyan szakaszába lépett, amikor a teljesítményünknek és az eredeményinknek csak saját kishitűségünk vethet gátat - jelentette Orbán Viktor kormányfő pénteken Debrecenben, a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett magyar-ukrán gazdasági fórumon, amelyen felszólalt az ukrán miniszterelnök is.

A határ a csillagos ég, persze nincs garancia arra, hogy el is érjük, de ha nincs magasztos cél, akkor nincs is mit elérni – folytatta beszédét a kormányfő.

Azt már politikai ellenfeleink sem tagadják, hogy a magyar gazdaság stabil és fejlődik. Nincs garancia arra, hogy továbbra is úgy fog teljesíteni, mint az elmúlt három évben, de biztosan kijelenthetem, hogy ez a fejlődés még évekig eltart majd – folytatta.

Arról is beszámolt, hogy akciótervet dolgoznak ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter vezetésével a gazdasági együttműködés támogatására. Az útépítéseket, határnyitásokat is magába foglaló akciótervben 50 millió euró hitelsegély-keretet biztosítanak, a kárpátaljai magyar vállalkozásokat pedig az idei kétmilliárd forint keret után jövőre ötmilliárddal támogatják.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-ukrán üzleti fórumán a Debreceni Egyetemen 2016. november 25-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-ukrán üzleti fórumán a Debreceni Egyetemen 2016. november 25-én (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Most kell bátornak lenni, most kell előszedni az ötleteket, most érdemes ostromolni a kormányt, most érdemes ostromolni a bankokat, amelyek pénzeszközök felett rendelkeznek, és el tudnak indítani fejlesztéseket – biztatta az üzleti fórum résztvevőit a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a Magyarország és Ukrajna közötti perspektivikus politikai kapcsolatok jelentős hátszelet biztosítanak a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez.

Kiemelte, hogy Magyarország támogatja Ukrajna stratégiai céljait: területi szuverenitását, közép távon csatlakozását az Európai Unióhoz, és mindenekelőtt az uniós vízummentesség megszerzését.

Ukrajnáról szólva hangsúlyozta, az ország “nincs könnyű helyzetben, félháborús állapotok vannak”, ami a magyar-ukrán gazdasági kapcsolatokban is jelentős visszaesést okozott, bár az utóbbi hónapokban már növekedés tapasztalható. Ukrajna földrajzi kapocs kelet és nyugat között; a politikai stabilitás, a kormányzat döntésképessége, a kiszámítható jogi környezet befolyásolja a gazdasági együttműködés sikerét – mondta.

Felidézte, Magyarország és a többi visegrádi állam hosszú, nehézkes uniós csatlakozási folyamat után vált mára Európa gazdasági motorjává. “Ha a V4-ek nem lennének az EU tagjai, nem lenne gazdasági növekedés az unióban” – tette hozzá. Megjegyezte, Ukrajna hasonló helyzetben van, “előbb pénzt visz”, aztán gazdaságával hozzájárul a fejlődéshez.

A szabadkereskedelmi egyezmény kapcsán Orbán Viktor beszédében “lehetetlen helyzetnek” nevezte, hogy “Európa egyik leggazdagabb országa, Hollandia megvétózza az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi egyezményt”, amit egyébként Hollandián kívül valamennyi uniós tagállam támogat.

Elképzelhetetlennek tartotta, hogy “érdemben tárgyaljunk Törökország vízummentességről azt megelőzően, hogy Ukrajnának megadjuk” ezt. Ukrajna vízummentsége “nem kerül semmibe, csak politikai bátorság kérdése” – fűzte hozzá.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök beszédet mond a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-ukrán üzleti fórumán a Debreceni Egyetemen 2016. november 25-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök beszédet mond a Magyar Nemzeti Kereskedőház magyar-ukrán üzleti fórumán (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Ukrán miniszterelnök: komoly kihívások előtt áll Ukrajna

Az ukrán miniszterelnök a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett magyar-ukrán üzleti fórumon hangsúlyozta, az ukrán nép már korábban kifejezte akaratát, hogy Európához, illetve az Európai Unióhoz akar tartozni.

Ukrajna Európa része – hangsúlyozta a kormányfő.

Volodimir Hrojszman – utalva a csütörtöki, Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel történt budapesti találkozójára – leszögezte, Ukrajna szeretné bevezetni a nemzeti vízumkérelmek díjmentességét, amely nagyban megkönnyítené az ukrán állampolgárok az unióba történő beutazását és munkavállalását.

Történelmi megállapodás született

Seszták Miklós azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna mindig is Magyarország kiemelt stratégiai partnere volt, az áruforgalom 2016 első nyolc hónapjában mintegy 1,8 milliárd dollár volt. Utalt arra, hogy a magyar és az ukrán kormányfő a két ország történetének legjelentősebb gazdasági és infrastrukturális programjáról állapodott meg csütörtökön.

Ez egyebek mellett tartalmazza a Tisza-hidak felújítását, az M3-as autópálya továbbépítését az ukrán határig, valamint az M34-es gyorsforgalmi út Vásárosnaménytól Záhonyig tartó szakaszának tervezését és megépítését, illetve sportügyi együttműködést is. A magyar kormány által elindított vállalkozásfejlesztési programban 2 milliárd forinttal támogatják az Ukrajnában működő magyar és ukrán vállalkozásokat.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: Debrecen arra törekszik, hogy a Kárpát-medence keleti térségének regionális központja legyen. Bejelentette: partnervárosi megállapodást kötnek Ungvárral és Harkivval.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora ukránul és magyarul elmondott köszöntőjében pedig azt emelte ki a DE fontos szerepet szán a szomszédos országokkal kialakított oktatási-kulturális, illetve tudományos és innovációs kapcsolatok fejlesztésének.