A vízről, de nem csak a H2O-ról fog szólni a budapesti világtalálkozó

Komoly diplomáciai, tudományos és gazdasági jelentőséggel bír a november 28-án kezdődő Budapesti Víz Világtalálkozó, amelyet a világ jelentős vízügyi rendezvényeként tartanak számon. Az Áder János köztársasági elnök által életre hívott találkozó stratégiai célja egyebek mellett az, hogy összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tudás, a technológia és a tőke által kínált megoldási lehetőségekkel.

Évente mintegy negyven jelentős, vízzel kapcsolatos rendezvényre kerül sor világszerte, s az ideiek közül az Áder János köztársasági elnök által 2013-ban életre hívott Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit, BWS) az egyik meghatározó – mondta a hirado.hu-nak a közelgő rendezvény kapcsán Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője.

Ivóvízzel teli edények az indiai Mumbaiban 2014. március 22-én, a víz világnapján. (MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Ivóvízzel teli edények az indiai Mumbaiban (MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Az egész világ használja a 2013-as BWS eredményét

Az első Budapesti Víz Világtalálkozóra 2013-ban került sor. Az akkor elfogadott Budapesti Nyilatkozat politikai és szakmai erejét mutatja, hogy az abban foglaltakat a fenntartható vízügyi jövőképről azóta használja a világ.

Itt rögzítették először, hogy mit tartalmazna az a fenntartható fejlődési cél, amely a vízügyi szempontból biztonságos és igazságos világot jellemzi. Ez épült be az ENSZ 15 éves fejlődési programjába (Agenda 2030).

2015 őszén elfogadták a világ állam- és kormányfői, s azóta részévé vált a fejlesztési bankok, a tudomány és a fenntarthatóság iránt érzékeny üzleti világ célrendszerének.

A világtalálkozóra kibocsátott egyedi bélyegről Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, azt nyolcvanezer példányban adták ki, és kiváló eszköz arra, hogy felhívják a figyelmet a víz fontosságára, értékére és védelmére. A Laczkó Anita művész által tervezett, hétfőtől megvásárolható, 400 forint névértékű bélyegkisív egy vízből kiemelkedő, vízcseppek alkotta különleges madarat ábrázol.

A téma nem csak a H2O lesz

A november 28-án kezdődő, második találkozó már főként arról fog szólni, hogy a 2013-ban lefektetett célokat milyen módon lehet megvalósítani – mondta el Kőrösi Csaba, aki arról is beszélt, hogy a rendezvény, amelyen állam- és kormányfők, miniszterek, világszervezetek és finanszírozási intézmények vezetői egyaránt részt vesznek, hazánk idei legfontosabb diplomáciai eseménye.

Nem csak a „H2O”-ról fog szólni a találkozó – emelte ki az igazgató. Az életünk mindazon vonatkozásairól (pl. a gazdasági fejlődésünkről, az egészségünkről, az élelmiszerbiztonságunkról, a városaink jövőjéről, a klíma- és vízkatasztrófákkal szembeni védettségünkről, a tudományunkról, a vízügyi együttműködésünkről), amelyeket a víz kapcsol össze. Éppen ezt mondja a fórum mottója is: „A víz összeköt.”

A BWS a vízzel kapcsolatos, sokfelé leágazó kihívásokat egységes rendszerként fogja fel, és így a mai vízügyi rendszerünket átalakító, azt továbbfejlesztő választ keres. Ez a fenntartható vízgazdálkodás. Ezt úgy teszi, hogy egyidejűleg nagyon is gyakorlati megoldásokat javasol – tette hozzá Kőrösi Csaba.

 

Egy lajtos kocsi tartályából csapolnak ivóvizet helybeliek a közép-indiai Bhopálban 2016. március 22-én, a víz világnapján. A Water Aid nemzetközi segélyszervezet szerint India lakosságának öt százaléka, mintegy 75 millió ember nem rendelkezik saját vízforrással, ők kénytelenek ilyen módon vagy borsosabb áron vízárusoktól hozzájutni a szükségleteikhez. (MTI/EPA/Szandzsiv Gupta)

Egy lajtos kocsi tartályából csapolnak ivóvizet helybeliek a közép-indiai Bhopálban. A Water Aid nemzetközi segélyszervezet szerint India lakosságának öt százaléka, mintegy 75 millió ember nem rendelkezik saját vízforrással, ők kénytelenek ilyen módon vagy borsosabb áron vízárusoktól hozzájutni a szükségleteikhez (MTI/EPA/Szandzsiv Gupta)

Eljött a cselekvés ideje

A budapesti világtalálkozó margóján összeül az ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke által összehívott Vízügyi Elnöki Testület is, amely tizenkét állam- és kormányfőből áll, és amelyben hazánk is képviselteti magát Áder János köztársasági elnök személyében.

A testület feladata, hogy – mint Kőrösi Csaba fogalmazott – „segítsenek sebességet váltani”, vagyis a rendkívüli vízügyi kihívás előtt álló világ felkészülését és alkalmazkodását segítsenek felgyorsítani.

Komoly piaci lehetőség hazánknak

A fenntarthatósági igazgatóság vezetője a világtalálkozó politikai-diplomáciai vetületén túl kiemelte annak gazdasági jelentőségét is. Elmondta: a fenntartható vízgazdálkodásra való átállás egy hosszú folyamat, s a technológiákat, a piacokat is átalakítja. Tehát áttételesen piactervezés is zajlik.

Padal, 2016. április 27. Indiai férfi ül egy kiszáradt tófenéken az észak-indiai Dzsammu és Kasmír szövetségi állambeli Padalban 2016. április 27-én. Az elmúlt hónapok csapadékhiánya miatt a térségben súlyosbodó aszály a vezetékes ivóvízellátást nélkülöző falvakban élőket hosszú vízbeszerző gyalogutak megtételére kényszeríti. (MTI/EPA/Dzsaipal Szingh)

Indiai férfi ül egy kiszáradt tófenéken az észak-indiai Dzsammu és Kasmír szövetségi állambeli Padalban 2016. április 27-én. (MTI/EPA/Dzsaipal Szingh)

Új piaci területek jelennek meg, illetve bővülnek. Fontos kérdés, hogy azokon kik és milyen szerepben lesznek jelen. Az egyik legnagyobb piaci bővülés elé néző szektorról van szó.

A magyarok most a világ 56 országában kamatoztatják tudásukat vízügyi területeken. A BWS alkalmat teremt a magyar víziparnak, a technológia fejlesztésnek és a tudásiparnak, hogy erősítse a részvételét a nemzetközi együttműködésben.

Afrikában attól még nem attól lesz több víz, ha mi kevesebbet folyatjuk a csapvizet. De mivel a víz szolgáltatásához és a tisztításhoz energiára van szükség, a vízhatékonyság javításával energiahatékonyságról is döntünk.

A szolgáltatott vizet valahonnan el kell vonni, tehát a döntések egyben a természeti kincsünk megőrzéséről is szólnak.

A hatékonyan működő megoldások, rendszerek már önmagukban is piacképes termékek. Minden gazdasági tevékenységhez kell víz, minden terméknek, szolgáltatásnak van úgynevezett vízlábnyoma.

Sok olyan ország van, ahol a vízlábnyom csökkentése a gazdasági fejlődés lehetőségét hozza el. Ez pedig nekünk piacot jelent.

Pattan, 2016. március 22. Folyóból vett vízzel tölt fel egy edényt egy asszony a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól északra fekvő Pattanban a víz világnapján, 2016. március 22-én. (MTI/EPA/Fárúk Hán)

Folyóból vett vízzel tölt fel egy edényt egy asszony a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól északra fekvő Pattanban (MTI/EPA/Fárúk Hán)

„Repedeznek a Millenáris falai”

A Budapesti Víz Világtalálkozót a Víz Világtanáccsal együttműködésben rendezik meg a Millenáris parkban. A kapcsolódó tematikus fórumokat és vízipari szakkiállítást november 28-a és 30-a között tartják ugyanitt.

Az esemény iránt nagy az érdeklődés mind a konferencián részt venni kívánók, mind a kiállítók körében. A regisztráltak száma kétezer fölött van, és csak „azért nem tudunk többet fogadni, mert már repedeznek a Millenáris falai” – mondta Kőrösi Csaba igazgató, aki arról is beszámolt, hogy a kiállításra a standok rendkívüli gyorsasággal elfogytak.

A Millenáris színháztermébe szervezett konferencia megnyitóján magyar és külföldi meghívott vendégek, állam- és kormányfők, miniszterek, világszervezetek, finanszírozási intézmények képviselői vesznek részt.

A megnyitó Cakó Ferenc víz ihlette homokanimációjával veszi kezdetét, a záró képben pedig megjelenik a rendezvény mottója: A víz összeköt.