Vinkó József felemelte a fedőt és írt egy Konyhamalacot

A gyomortörténetek igazi gasztro csemegének ígérkeznek, könnyen emészthető, mégis jól fűszerezett tálalásban.

Maradjunk annyiban, hogy míg Vinkó József az olasz gyerekeket és a franciákat irigyli, addig mi pedig őt, akinek éppen most jelent meg második gasztrotörténeti könyve Konyhamalac címen. A mondat első fele mindenképp indoklásra szorul (a második vélhetően érthető), amelyet a szerző a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában osztott meg a hallgatókkal.

“Az olasz és a francia gyerekek kisgyerekkoruk óta a nagymamájuk mellett állhatnak a konyhában, így számukra teljesen természetes, hogy az egyik pizzát egy királynő után neveztek el Margarithának, hogy a spagetti carbonara a szénégetőké, hogy a besamel mártás egy márkiról kapta a nevét. Ehhez képest Magyarországon a székely káposztáról azt hisszük, hogy egy erdélyi étel, nagyon sokan gondolják úgy, hogy a Rákóczi túrós valamelyik fejedelemről kapta a nevét, és sokan vélik úgy, hogy a Marschal máj nevében egy generális rejtőzik. Úgy gondoltam, ha már dübörög a gasztro forradalom, illő azt is megnézni, hogy milyen történetei vannak az ételeknek, így kezdtem el foglalkozni az ételekkel, ételnevekkel.”

Vinkó József Konyhamalac című könyvének borítója. Fotó: Facebook

Vinkó József Konyhamalac című könyvének borítója. Fotó: Facebook

Vinkó József Szellem a fazékból című kötetének szerves folytatása a most megjelent Konyhamalac, amelyben a szerző gasztrotörténeti, múltbéli kalandozásainak eredményét vetette papírra, azzal az ízes, kiválóan fűszerezett stílussal, amit már eddig is megszokhattunk tőle. A számtalan kiváló kulináris kirándulás mellett, került a tárcák közé dühös publicisztika is, iróniával megtűzdelt kritika is, kinek mi tetszik.

A könyvből választ remélhetünk arra a különös kérdésünkre is, hogy hogyan készül az agyvelőkolbász, evett-e zserbót Emil Gerbeaud, hogy somlói-e a somlói galuska, vagy hogy mi a különbség a kurtakocsma és a bögrecsárda között. Ahogy mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy. De megjöhet az olvasás közben is. Vinkó József a Konyhamalacban garantáltan erről gondoskodik.