Drámai hatással lehet egyes élőhelyekre az óceáni savasodás

Az óceánok savasodása a biodiverzitás kaszkádszerű eltűnéséhez vezethet bizonyos tengeri élőhelyeken

A Nature Climate Change folyóiratban közzétett nemzetközi tanulmány több tucatnyi korábbi vizsgálatot ötvöz, hogy még részletesebb képet tárjon elénk az óceáni savasodás hatásaival kapcsolatban.

Míg az eme téren zajló kutatások többsége az egyes fajokat veszi górcső alá ebből a szempontból, az új tanulmány azt vetíti előre, a savasodás milyen hatással lehet az élő „élőhelyekre”, úgymint korallokra, tengerifüvekre és hínárerdőkre, amelyek rengeteg más fajnak otthonai.

A szerzők szerint nem meglepő módon, a kalcium-karbonát élőhelyeken a fajok sokfélesége a savasodás mértékének növekedésével hanyatlik előrejelzéseik szerint. A vázuk vagy héjuk előállításához kalcium-karbonátot alkalmazó fajok, például a kagylók és korallok, a várakozások szerint különösen érzékenyek a savasodásra.

Hínárerdő Kaliforniában. (Fotó: AFP)

Hínárerdő Kaliforniában. (Fotó: AFP)

Összetettebbek a reakciók olyan élőhelyeken, mint a tengerifűmezők, amelyek létfontosságúak bizonyos halfajoknak. A szerzők szerint, míg eme régiókban megvan a potenciál még több faj eltartására, a való világban nem aknázzák ezt ki. Úgy hiszik, ezért is fontos nemcsak az egyes fajokra fókuszálni, hanem arra is, hogy az őket támogató élőhely miként reagál a klímaváltozásra.

A kutatók 10 olyan terepvizsgálat adatait és megfigyeléseit kombinálták, amelyek a víz alatti vulkáni hasadékok hatásait vizsgálták az élőhelyformáló fajok sűrűségére. (A hasadékok szén-dioxidot bocsátanak ki és a jövőbeli óceáni savasodáshoz hasonló feltételeket imitálnak.) Ezt követően prognózisukhoz az adatokat 15 további kutatáséval ötvözték, amelyek azt vizsgálták, az élőhelyek változásai általánosságban hogyan hatnak a helyi fajokra.

Két helyszínen tudták tesztelni prognózisaikat: egy korallzátonyon Pápua-Új-Guinea közelében és a Földközi-tengeren egy csoport tengerifűmezőn. A zátonyt érintően kiderült, hogy a tengeri élővilág sokfélesége és komplexitása a savasodás növekvő mértékével csökkent. És míg az előrejelzések szerint a tengerifűmezők jobban boldogulnak nagyobb arányú szén-dioxid mellett, valójában nem figyeltek meg változást a fajok sokféleségében.

Mivel a kutatáshoz nagyon kevés tesztélőhelyet tudtak felhasználni, a szerzők a későbbiekben szeretnék kibővíteni vizsgálatukat.