Tűzifát oszt az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján

Nehéz körülmények között élő száz család téli tüzelővel és 65 egyedülálló kisnyugdíjas tartós élelmiszerekkel való támogatását kezdte meg kedden Beregszászon a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet helyi irodájának, az Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központnak a közreműködésével

A segélyakció kapcsán Gerevich János, az Advance igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az Ökumenikus Segélyszervezet, a korábbi évekhez hasonlóan, a hideg idő beköszöntével téli tüzelő osztásába kezd Beregszászon. Ezúttal a következő napokban 100 család kap egyenként 5 mázsa biobrikettet – tette hozzá. Mint kifejtette, a kedvezményezettek kiválasztása a rászorultság elve alapján történt: kis jövedelemmel rendelkezők, kisnyugdíjból élők, rokkant gyermeket nevelők és sokgyermekes családok részesülnek a téli tüzelőből. Jelezte: mivel a támogatottak között sok az idős és egyedülálló rászoruló, további segítségként az Ökumenikus Segélyszervezet vállalta a tüzelőanyag házhoz szállítását is.

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila

A kép illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila

Gerevich János azt is elmondta, hogy a tüzelőanyaggal támogatottakon kívül 65 egyedülálló beregszászi kisnyugdíjas személyenként 4 ezer forint értékű tartós élelmiszerekkel való támogatásban részesül. A tüzelőanyaggal és élelmiszercsomagokkal történő mostani segélyezés összértéke 3 millió forint – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet ezekben a napokban 20 darab új ágyat fog átadni Mezőváriban az ottani idősek otthona számára. Hangsúlyozta, ha az időjárás nagyon hidegre fordul, akkor további 700 egyedülálló kisnyugdíjasnak fognak biobrikettet vásárolni a fűtéshez.

A szakember közlése szerint az Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak Kárpátalján van jelen, hanem Ukrajna más régióiban is. Jelentős mértékben kiveszi a részét a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből menekülők segélyezéséből, hiszen eddig 543 településen 50 ezer menekültet részesített 500 millió forint értékű támogatásban – emlékeztetett Gerevich János.