Takács Szabolcs: erős Európát kell építeni, erős vezetéssel

Erős Európát kell építeni, amelynek erős a vezetése - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára kedden az MTI-nek, miután részt vett az unióval foglalkozó magyar szervezésű új konferencia-sorozaton, Budapesten.

Az államtitkár közölte : a most indult konferencia-sorozatot a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkársága és a Külügyi és Külgazdasági Intézet szervezi azzal a céllal, hogy az Európai Unió jelenével, illetve jövőjével foglalkozó külföldi és magyar előadók megoszthassák gondolataikat a témában. A mini-konferenciákat havonta rendezik meg – tette hozzá.

A szakértőknek lehetőségük van elmondani, hogy a közép-európai régiónak milyen szerepe van az unió jövőjében, és ismertetik azokat a vitákat is, amelyek a különböző országokban a témában zajlanak.

(MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi)

A sorozat első részének fő témája a Brexit, vagyis az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból volt, ami kapcsán az államtitkár megjegyezte, elsősorban a pozitív forgatókönyvekre koncentráltak, amelyek azzal számolnak, hogy Anglia és az unió is megerősödve kerülhet ki a szétválásból.

“Mi egy erős Európai Unióban vagyunk érdekeltek, amely egy minél szélesebb együttműködésben fog majd működni az Egyesült Királysággal azt követően is, hogy a britek kiléptek az unióból” – hangsúlyozta.

Hozzátette, ugyanakkor azzal számolnak: az Egyesült Királyság továbbra is Európa része marad, hiszen nem a kontinenstől, hanem az uniótól szakad el.

A konferencián – mások mellett – részt vett Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete és Rastislav Kácer, Szlovákia budapesti nagykövete.